Ingen smittet på noen av Fredrikstads sykehjem

Ingen smittet: Det er ikke registrert noen korona-smittede pasienter på noen av sykehjemmene i Fredrikstad.

Ingen smittet: Det er ikke registrert noen korona-smittede pasienter på noen av sykehjemmene i Fredrikstad. Foto:

På sykehjemmene går livet sin gang, men uten besøk fra nære og kjære. Nå jobber kommunen med en løsning der de pårørende og pasientene skal kunne føle en viss nærhet.

DEL

– Vi ser et stort behov for å gå ut offentlig med en situasjonsrapport fra sykehjemmene. Dette fordi mange pårørende er urolige, sier Birgitte Skauen Kopperud, etatssjef for Etat omsorgssentre.

Hun legger til at den aller største forskjellen fra før koronautbruddet er savnet etter besøk fra sine pårørende.

Etter at regjeringen stengte skoler og barnehager og ba flest mulig holde seg hjemme, har kommuner over hele landet innført besøksforbud eller streng adgangskontroll på sine sykehjem.

Stengt for besøk

Søndag kveld sendte derimot Helsedirektoratet ut et krav om alminnelig besøksstans ved alle landets helse- og omsorgsinstitusjoner.

- Det er kun om en pasient er alvorlig syk at det gis dispensasjoner, men da må den besøkende bekrefte at han ikke har symptomer eller har vært i nærheten av en som er smittet, sier Skauen Kopperud.

God dialog: Birgitte Skauen Kopperud roser de pårørende som viser god forståelse og samarbeidsvilje i korona-tidene.

God dialog: Birgitte Skauen Kopperud roser de pårørende som viser god forståelse og samarbeidsvilje i korona-tidene.

Hun legger til man i disse dager får svært mange telefoner fra pårørende, og at dette er krevende å administrere.

– Samtidig som vi forstår godt hvorfor pårørende ringer, sier hun.

Jobber med digitale løsninger

Nå jobber Fredrikstad kommune med å få på plass en løsning i løpet av nærmeste fremtid som gjør at vi lettere kan dele hverdagen med pårørende.

– Så snart løsningen er kvalitetssikret og klar til bruk, vil kommunen informere om det. Vi ser på ulik teknologiske løsninger, men vi har ikke diskutert oss helt ferdig enda. Dessuten føler at vi at dette er noe som tilpasses litt individuelt etter behov, sier Skauen Kopperud.

Hun slår fast at ingen av kommunens ni sykehjem er smittet med koronavirus foreløpig. Sykehjemmene har stort fokus på hygiene, påpeker etatssjefen.

– Opplever du at det re mye frykt og redsel blant de eldre?

– Nei, egentlig ikke. Jeg opplever heller at man tar dette veldig rolig. De holder seg godt oppdatert og er veldig orientert om situasjonen, samtidig som at vi ikke lar disse maratonsendingene fra nyhetskanalen sto på døgnet rundt. Men jeg må si jeg er litt imponert over måten de eldre takler dette på, sier Skauen Kopperud som også berømmer de pårørende.

– Vi opplever god dialog med pårørende og opplever at det er stor forståelse for at besøksstansen er nødvendig i denne tiden.

Artikkeltags