Gå til sidens hovedinnhold

Lang og intens influensasesong

Artikkelen er over 4 år gammel

Dette er influensasesongen i grafer og tall.

Hver sesong slår influensaen ut store deler av Norges befolkning, og noen blir så syke at det ikke holder å holde seg hydrert under en dyne. Mange må oppsøke fastlege, og noen er så syke at de blir innlagt ved sykehuset.

Influensaen har nemlig vært langt hissigere denne sesongen enn for et år siden. Det viser analyser av Sykehuset i Østfolds tall over positive og negative influensaprøver.

Tidlig start

Allerede i uke 43 kom den første influensaprøven som var positiv inn til sykehuset. Bare tre uker senere var antallet positive prøver oppe i 10. Sesongen toppet seg rundt juletider da det i uke 51 ble registrert 127 positive prøver. Den mest intense uken i forrige sesong var uke seks i fjor, da kom det inn 48 positive prøver til sykehuset.

– Dette er prøver som er tatt både hos fastleger og ved sykehuset. Den høye positivitetsprosenten vi har sett til nå sier noe om hvor sterk denne influensasesongen har vært, sier Jon Birger Haug, overlege infeksjonsmedisin og smittevern, Sykehuset i Østfold.

– Det som også er viktig å merke seg er at fjorårets sesong inntraff mye senere og strakte seg over lengre tid, skjønt det gjenstår vel å se.

Ikke svineinfluensa

Mens det var influensavirus A SW (H1N1 - Svineinfluensa) som herjet forrige sesong har det denne sesongen ikke blitt registrert den typen virus ved sykehuset eller fastleger. Nå er det flest som har blitt rammet av Influensavirus A-H3, mens et fåtall har testet positivt på Influensavirus B.

Influensavirus har siden 1940-tallet blitt kartlagt svært nøye.

Ifølge Folkehelseinstituttets nettsider blir influensavirus B nesten alltid blir funnet hos mennesker, finnes influensavirus type A hos andre dyr, ofte fugler som lever inærheten av vann. Influensavirus A deles inn i subtyper som har forskjellige overflatemolekyler. Immunitet mot en subtype beskytter lite mot virus av en annen subtype.

Mange pasientinnleggelser

Mange blir så hardt slått ut av influensa at de er nødt til å bli lagt inn på sykehus. I fjor kom sesongen sent (etter nyttår) og strakte seg lenger ut i tid. Da ble det registrert totalt 129 pasientinnleggelser med diagnosen influensa ved Sykehuset i Østfold.

Denne sesongen har som nevnt vært langt mer intens, men den er ennå ikke over. Fra starten på sesongen, omtrent i uke 44, og frem til 22. januar 2017 har sykehuset hatt hele 207 pasientinnleggelser med diagnosen influensa.

Langvarig sesong

Totalt ble det 1177 influensaprøver i primærhelsetjenesten forrige sesong (2015/2016). 265 av disse var positive.

Hittil i sesongen 2016/2017, altså frem til 22. januar, har det blitt tatt hele 1276 prøver, og 291 av disse var positive.

Fjorårets sesong kom som nevnt senere, og den varte helt inn i uke 19. Om årets sesong blir lite langvarig kan man ikke vite noe om, men at den fortsatt pågår er helt sikkert.

Kommentarer til denne saken