En ting er i alle fall sikker; vi har masse gode minner og opplevelser å trekke frem, melder Per-Olav Gretland i sin lille 40-årsberetning om Elgpatruljen. Sammen med Finn-Erik Johannessen har han vært Elgenes leder siden starten i 1977. Jubileumsfest blir det i Petrikirken første lørdag i november.
Tre av guttene har også vært med hele den tiden: Vidar Hansen, Sverre Øivind Johansen og Tore Arnesen.
40 års virksomhet synes vi er ganske enestående, og vi tror ikke det er så mange speidergrupper i Norge som kan vise til et lignende speiderarbeide for psykisk utviklingshemmede, samtidig som de driver vanlig speiderarbeide.

 

Savnet fritidstilbud

Det var altså i 1977 at Finn-Erik og Per Olav fikk ideen om å danne en speiderpatrulje for psykisk utviklingshemmede gutter. Gjennom sine jobber på Bratlia treningsverksted hadde de registrert at fritidstilbudet til psykisk utviklingshemmede var mangelfullt. Ettersom begge var (og er) speiderledere, inviterte de noen aktuelle gutter til å bli med på å starte opp en spesialgruppe under Kjølberg Metodistspeidergruppe. 
På høsten 1977 tok vi opp ti medlemmer, minnes Gretland.

 

Hele tiden har Per-Olav og de andre lederne vært bevisste på at Elgene skal være en egen patrulje, men de kan få være sammen med de andre speiderne der hvor det passer. 
Integrering av de psykisk utviklingshemmede i de andre patruljene har aldri vært aktuelt. Men Elgene har vært med på fellessamlinger, turer og leirer sammen med andre speidere. 
I dag teller patruljen 11 medlemmer og åtte ledere.  Det medlemstallet har vært ganske stabilt. Noe rekruttering har vi fått i løpet av de siste årene. Vi er etter hvert blitt en gjeng av gamle gubber med noen unge innimellom.

Beriker speidermiljøet

Gretland tror at Elgpatruljen har vært en berikelse for alle speidere i Kjølberg speidergruppe både når det gjelder holdninger og livskunnskap. Det samsvarer med hva Knut Dahlgren, speidergruppeleder i menigheten, uttalte da Elgene feiret sine 35 år i 2012, sitat fra FB:

Dere har bidratt til et fantastisk miljø i speidergruppen vår, gjennom samhold, vennskap, fellesskap, erting, glede, sorg, engasjement, spørsmål, løsninger og omsorg, Det er hva jeg mener med formuleringen at en speider er en god venn. Dere gir mye. Hvis du er litt sur og lei en dag, så har du helt glemt hvorfor etter et Elgpatrulje-møte.Møtes hver torsdag
På de ukentlige torsdagssamlingene i Petrikirken er det sosialt, med mye omsorg og litt vennskapelig erting. - Og så er guttene ekstra gode på to ting: Spise vafler og snekre fuglekasser, lyder innsiderapportene.

 

Gretland formulerte det slik da han ble intervjuet i Bladets 450-serie nylig: Elgpatruljen er ikke et sted man slutter, sier guttene. Man må dø for å slutte der. Og det er faktisk helt sant. ... Vi slutter ikke i Elgpatruljen på grunn av det gode vennskapet vi har der. Hos denne gjengen får vi alt rett fra levra, og det er så deilig.
Lederne får på sin side takk fra foreldrene: Man har ikke ord for hvordan man skal få fullrost lederne nok, skrev foreldregruppen i et leserbrev i FB i 2012.

Varierte opplevelser

Elgpatruljen har vært med på speiderparader, kretsleirer, landsleirer, korpsleirer, bedriftsbesøk, turer til og dugnad på Metodistkirkens hytte ved Børtevann. Utenlandsturer er det blitt flere av; Danmark, Disney World i Paris, Italia, stor jubileumstur i 2002 til Anfi del Mar på Gran Canaria, samt fire ganger til speidersenteret i Kandersteg (Sveits).
På speiderlandsleiren Urban 2001 i Fredrikstad fikk Elgene besøk av kong Harald, som sågar spiste frokost ved samme bord som patruljen.

Øko-tur til Sverige

40-årsfeiringen ble for øvrig innledet den første helgen i september med en gruppetur til Nordens Ark i Sverige. 22 personer deltok; speidere, ledere og noen ektefeller. Nordens Ark, som ligger ved Åbyfjorden i Västra Götalands län, er en spesiell dyrepark. Dens mål er å ta vare på truede dyrearter, noe som opptar Elgene.


Høydepunktet var da vi fikk «äta med vargar». Og på Havets Hus i Lysekil samme dag ble vi gitt en kort innføring i havets økosystem. Det vi vel husker best, er at sjøpølse ikke egner seg i lompe med ketchup på! 
Per-Olav, Finn-Erik og co. avslutter sin jubileumsomtale slik:

Vi ser frem til fortsatt mange fine opplevelser sammen. Kanskje kan vi om ti år feire vårt 50-årsjubileum?