13.-plass i EM er slett ikke dårlig, men begge vet, og har vist tidligere, at de har kapasitet til bedre. Før EM så begge for seg en topp-10-plassering – Marie topp-6 på en god dag.

- Jeg hadde noen bra partier underveis, men gjorde et dårlig valg allerede til 2. post, pluss at jeg bommet litt helt på slutten av løypa, forteller Fredrikstad-jenta, som bor i Falun med samboer Emil Svensk.

Feiltolket kartet

- Men det jeg tapte mest på, rundt tre minutter, ser jeg nå etterpå ut fra strekktider mellom postene, var kryssinger av noen mindre elver. Her trodde jeg det var forbudt å løpe over utenom broene, men kartet viste seg å være tegnet på en måte som ikke markerte det. Dermed løp mange mer rett på og krysset over i elvene. Hadde jeg gjort det ville jeg vært oppe på en 7-8.-plass, og litt mer fornøyd, forklarer hun.

Finsk gull

EM-gullet gikk til finske Venja Harju, som med tiden 89.52 minutter var 17 sekunder foran Tove Alexandersson, mens Marika Teini, Finland, tok bronsen. Alexandersson fikk en dårlig åpning, og var nede på åttendeplass midtveis, men avsluttet bedre enn alle.

Beste norske ble Andrine Benjaminsen på åttendeplass, mens de seks andre norske jentene var bak Marie på resultatlisten.

Svoger, og klubbkamerat når Marie stiller for FSK, Gaute Steiwer, var både fornøyd og misfornøyd.

Opp og ned for Gaute

- Jeg holdt bra fart i løypas midtparti. Der tapte jeg ikke mer enn hva jeg kan forvente i forhold til de helt beste. Men åpningen av løpet var dårlig, og i tillegg fikk jeg en to minutters bom helt på slutten, forteller han.

- Jeg slet veldig i starten. Både O-teknisk og følte det gikk tungt fysisk, men kom meg etter hvert. Manglet litt flyt til å havne topp-10. Da hadde jeg vært rimelig fornøyd.

- Men egentlig er 13.-plass i EM nesten å sammenligne med en plass mellom fem og ti i VM. I EM kan nasjonene stille med 8 løpere, mot 3 i VM. Det betyr at det er flere toppløpere på plass fra sterke nasjoner som for eksempel Finland, Sverige, Norge og Sveits.

127 herrer stilte på distansen, mens 98 damer var ute.

Svensk seier

Herreklassen ble vunnet av svenske Martin Regborn foran Norges Eskil Kinneberg. Bronsen gikk til finske Elias Kuukka, mens verdens beste løper, Kasper Fosser, tok fjerdeplass.

På femteplass finner vi Maries løpsterke samboer Emil Svensk. Fort løp han også denne gangen, og ledet det hele inntil to kilometer av den 16 kilometer lange løypa gjensto. Da kom bommen som ødela det hele.