Idyllfestivalen startet i Fredrikstad, vi vil at den fortsatt skal være her

Smekkfullt og topp stemning under Idyllfestivalen på Isegran i fjor. Samtidig forteller festivalsjef Terje Olsen at Isegran byr på en rekke utfordringer for arrangøren.

Smekkfullt og topp stemning under Idyllfestivalen på Isegran i fjor. Samtidig forteller festivalsjef Terje Olsen at Isegran byr på en rekke utfordringer for arrangøren. Foto:

Av

Festivalsjef Terje Olsen forteller om kontakt med Sarpsborg og utfordringer på Isegran, og understreker at ønsket er å fortsette i Fredrikstad.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For fem år siden startet vi det vi mente kunne bli et flott familie arrangement midt på Stortorvet i Fredrikstad sentrum. Fredrikstad manglet en festival som kunne tilby populærmusikk til alle. Videre mangler Stortorvet i byen aktivitet, og vi ville vise at plassen i seg selv var så flott at flere burde arrangere noe der.

Festivalen ble en suksess fra første stund, og vi har siden oppstart hatt flere av Norges største artister hos oss.

Vi har hatt utsolgt hvert år, og vi må til tros for en anstrengt økonomi kalle dette er suksess. Vi ble nok ikke den festivalen kommunen, fylke eller kulturrådet ville satse på, men det er mulig at dette var med på å gi oss en bratt læringskurve og en selvstendighet vi har hatt brukt for.

I 2019 flyttet vi festivalen til Isegran, og hadde litt over 17.000 gjester.

Og nå står vi foran vårt femårsjubileum, har solgt 18.000 billetter, forventer utsolgt med 30.000 billetter lenge før festivalen er, og har booket noen av Verdens største artister. Vi mener at line-up-en til Idyll vil være en av Norges beste i 2020. Vi er i oppkjøringen for en ny runde med artistslipp nå, og vi gleder oss enormt til å overraske igjen.

Så slippes det en bombe om at Idyllfestivalen er på vei bort fra Fredrikstad.

Vi kan jo ikke annet enn å svare på en slik henvendelse fra avisen. I et forsøk å snakke saken ned forsøker vi å gi så lite informasjon som mulig. Sånt kan det jo bli spekulasjoner av, og dette er hva vi opplever nå. For et enormt engasjement. Her med meldinger, mailer, telefoner, så kan det nesten virke som om alle 18.000 som har kjøpt billett ønsker å mene noe om dette. Det er slitsomt å svare unna alt, men fortsatt er jo dette engasjementet så viktig for oss. Idyll er jo ikke oss på kontoret vårt, det er alle oss sitt. Idyll tilhører byen vår, alle gjestene og de som jobber der, alle leverandører, alle artister, alle dansere, alle sponsorer og samarbeidspartnere. Idyll tilhører oss alle.

Engasjementet er til å ta og føle på, og derfor mener vi det er viktig at ikke bare noen sannheter kommer ut, men alle.

Det er viktig for oss å kommunisere hele historien her, slik at alle får med seg den riktige versjonen.

Idyll-kontoret har daglig kontakt med alt fra artister, andre arrangører, konsert arenaer og sponsorer og partnere. Her kan det diskuteres alt fra lineup, antall gjester til arenaplass og kapasitet. Dette er ikke spesielt bare for oss, slik er det mange arrangører som jobber.

Settes det en artist av verdensklasse som vi alle ønsker å se, så må vi regne på hvor mange biller MÅ vi selge – og hvor er det plass til så mange. Slik jobber vi hele tiden. Dette er hele grunn til at det opprettes kontakter rundt for informasjon. Vi har sagt at vi skal vokse og bli en av landets største festivaler, da må vi orientere oss.

Sarpsborg kommune har en fantastisk arena som ligger like ved jernbanestasjonen som kan romme opp til 45.000–50.000 gjester pr. dag. Glengshølen er navnet på stedet, og vi har holdt dette under oppsyn en lang stund.

Vår første kontakt med Sarpsborg kommune handlet om noe helt annet–en enkel konsert i Kulåsparken, men praten gikk fint og vi fikk mange opplysninger om Glengshølen. Sarpsborg kommune har også en lett måte å gjennomføre alt fra søkeprosess til godkjenninger å gjøre, og dette er selvfølgelig en viktig sak for oss. Videre hadde de gode planer for oss og hvordan vi sammen kunne utvikle Idyll til å bli Norges største.

Miljøkrav, et spill for galleriet!

Så kommer vi til dette med miljø. Idyllfestivalen er et miljøfyrtårn, og vi har nå vært med i tre år. Vi jobber nå med resertifisering, og det settes en del krav vi skal etterkomme. At vi skal bli en av Norges største festivaler er lett å si, men det medfører enormt med jobb. Skal vi klare dette, må vi ikke bare ha flest gjester–vi må ha de beste artistene, den beste maten, de beste transport muligheter, de beste overnattingsmuligheter og ikke minst de beste miljøtiltak. Alle disse punkter er like viktig om vi skal komme i mål. Fredrikstad i dag har dessverre ikke fokus på den rette utvikling, men dette er noe vi håper er i endring. Til nå er det altfor få i og rundt kommunen som engasjerer seg i miljø, og dette må endres. Vi må slutte å tro at miljø er en trend sak, og reagere.

Utfordringer på Isegran!

Det er en rekke utfordringer på Isegran. Det er dreneringsfeil der som fører til en fuktig grunn. Det er ikke strøm der, som fører til at vi må ha inn aggregater–som dessverre ikke er miljøvennlig. Det er flere tredjeparts leietagere, dugnadsgjenger og andre som gjør det uoversiktlig for oss å klare en så stor produksjon. Dette fører også med seg enorme kostnader for oss i forhold til at vi må leie samme området flere ganger, men bare av forskjellige parter.

2020 kommer til å bli enorm, og vi jobber allerede med 2021. Vi har en stø kurs mot våre mål, og vi vil at alle som engasjerer seg i Idyll skal fortsette med dette. Det er viktig for oss å kommunisere hele historien her, slik at alle får med seg den riktige versjonen.

Vi gleder oss til å se dere på festival i sommer.

Artikkeltags