Gå til sidens hovedinnhold

FIF-Ida (14) stor medaljekandidat under tradisjonsrike leker

Artikkelen er over 2 år gammel

Husker du Donald Duck-lekene? Friidrettens høydepunkt for de yngste lever i beste velgående, men nå under nytt navn – Lerøy-lekene. Denne helgen kan FIFs Ida Breigan (14) hevde seg på flere øvelser.

Nærmere 800 utøvere i alderen 13–14 år skal denne helgen i ilden på Hamar, Osterøy og i Måndalen. Konseptet er en videreutvikling av de gamle Donald Duck-lekene med røtter tilbake til 1968.

– Det er litt spesielt at det er 50-årsjubileum for de tradisjonsrike Donald Duck-lekene i år. Selv var jeg så heldig å få delta to ganger tidlig på 70-tallet på 600 meter. Å få ta på meg kretsdrakta og representere Østfold var megastort på den tiden, mimrer Jens-Petter Wold (62) – i dag trener i FIFS friidrettsgruppe.

Vil hevde seg

FIF stiller med en veldig sterk tropp på hele ni utøvere, hvor mange kan konkurrere om en plass på pallen. En av de det er knyttet størst forventninger til er Ida Breigan. 14-åringen gjorde seg i fjor bemerket da hun ble klokket inn på 25.81 på 200 meter under det prestisjetunge Världsungdomsspelen i Göteborg. Hun satte stevnerekord og mottok senere Friidrettens venners diplom for beste tid i 13-årsklassen.

– Ida er et rått talent, men har denne sesongen slitt med litt småskader. Nå er hun tilbake for fullt, så det vil ikke overraske med så mye om hun vil hevde seg i flere øvelser, sier Jens Petter Wold til Fredriksstad Blad.

Store muligheter

Ida deltar på 200 meter flatt, lengde, 60 meter hekk, 60 meter og 200 meter hekk. 14-åringen har også foreldre som i sin tid leverte varene på friidrettsarenaen. Mamma Mimi Storm-Hansen (44) har fire NM-gull i høyde å vise til, mens pappa Bo Breigan (59) var en kjent mellomdistanseløper med seks NM-gull.

– Holder Ida seg skadefri og får trent jevnt vil hun ha store muligheter for å videreutvikle sitt talent, konkluderer Jens Petter Wold.

Tilhører favorittene

I 13-årsklassen er konkurransen tøff, men Herman Aarebrot tilhører likevel favorittene. På 1500 meter flatt har han vist stor kvalitet denne sesongen. Friskusen deltar også på 600 meter flatt og 200 meter hekk. I 14-årsklassen er Synne Pedersen FIFS medaljekandidat. Ungjenta har gjort det skarpt i slegge og kule, men skal også konkurrere i diskos, spyd og slegge.

– Det er flere av våre ungdommer som kan gjøre det bra under dette mesterskapet, understreker Wold og nevner Astrid Stigen (600m og 1500m), Astrid Reknes (200m, 600m, kappgang og 200m hk), Jamila Isman (lengde, 60m hk, kule, 200m hk og slegge), Ester Pedersen (60m hk, 600m, kappgang, 60m, 200m og 1500m), Leah Nygaard Strand (600m, kappgang, 60m og 1500m og Julian Simensen (80 hk).

Det første store

Under lekene vil ungdommene møte en litt annerledes konkurranse som utøvere enn det som er vanlig. De blir tatt ut til kretslag, og konkurrerer dermed både som lag og individuelt. Den kretsen som til slutt står igjen med høyest poengsum på hvert arrangementssted er vinner. Lerøy-lekene er et av Norges Friidrettsforbunds viktigste ungdomstiltak, og for mange utøvere er dette det første møte med et større nasjonalt stevne.

– Ungdommen er grunnmuren i norsk friidrett, men samtidig er det en sårbar gruppe når det kommer til frafall. Gjennom ulike tiltak, og opprettholdelse av godt etablerte friidrettsmiljøer rundt om i landet, ønsker vi å skape minneverdige idrettsopplevelser for utøverne. Med stor aktivitet, mye glede, samt fokus på mestring og fellesskap har vi tro på at ungdommen vil fortsette med friidrett, sier prosjektleder Magnus Trosdahl.

– Etter at hoved-NM, junior-NM og ungdoms-NM den siste tiden er avviklet, så er dette på en måte det siste store mesterskapet her til lands, sier Jens Petter Wold.

Kommentarer til denne saken