I dag minnes vi alle de flotte menneskene som mistet livet 22. juli 2011

– Denne dagen vil for alltid være en del av vår historie, og en påminnelse om å ikke ta vår frihet for gitt, understreket Siri Martinsen i sin tale.

– Denne dagen vil for alltid være en del av vår historie, og en påminnelse om å ikke ta vår frihet for gitt, understreket Siri Martinsen i sin tale. Foto:

Av

Varaordfører Siri Martinsens tale under minnemarkeringen for 22. juli i Lykkebergparken.

DEL

Leserbrev

Kjære alle sammen

Ni år har gått siden det utenkelige hendte. 77 mennesker mistet livet i det feigeste angrepet på landet vårt siden andre verdenskrig. Handlingene ble utført i Regjeringskvartalet og på Utøya, men terroren rammet en hel nasjon. Terroristen ville splitte oss. Gjennom sine avskyelige handlinger og grusomme vold ønsket han sette oss opp mot hverandre og skape hat. Han hadde undervurdert oss.

Vi glemmer aldri ordene statsminister Jens Stoltenberg sa i talen sin kvelden 22. juli. «Svaret på vold er enda mer demokrati. Enda mer humanitet. Men aldri naivitet.» Norge har sjelden stått mer samlet. Blomsterhavet foran Domkirken i Oslo talte for seg selv. Terrorhandlingen som tok livet av åtte mennesker i regjeringskvartalet og 69 mennesker på Utøya var et politisk angrep. Et angrep på demokratiet. Det var et angrep på det flotteste vi har, ungdommen vår.

Fra Østfold mistet vi:

Andreas Edvardsen, Andrine Bakkene Espeland, Lejla Selaci, Elisabeth Tønnes Lie, Bendik Rossnes Ellingsen, Eva Kathinka Lütken. De var på Utøya og Anne Lise Holter som var i regjeringskvartalet.

Jeg kjente alle ungdommene fra Utøya, også våre to ungdommer fra Fredrikstad, Leila og Andrine. Jeg husker dem som flotte ungdommer, nysgjerrige og engasjerte for et samfunn de trodde på. Flotte ungdommer!

I dag minnes vi alle de flotte menneskene som mistet livet 22. juli 2011. Vi sender en tanke til de etterlatte og de som overlevde, men som ble merket av terroren. Selv om Norge har vært et fritt land helt siden mai 1945, er det viktig at vi innser at frihet og selvstendighet ikke er noen selvfølge. I etterkant av terroren 22. juli 2011 sto det klart for oss at frihet, demokrati, toleranse og menneskeverd er våre grunnverdier. Denne dagen vil for alltid være en del av vår historie, og en påminnelse om å ikke ta vår frihet for gitt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags