Tilstår medvirkning til trippeldrap

Popoulært møtested: Pizzarestauranten har i årevis vært et populært møtested i Rolvsøy. Den tiltalte 56-åringen eier fortsatt bygget. Retten tok i fjor arrest i eiendommen  for å sikre eventuelle verdier med tanke på et økonomisk krav fra etterlatte, dersom han skulle bli dømt for drapene. arkivfoto

Popoulært møtested: Pizzarestauranten har i årevis vært et populært møtested i Rolvsøy. Den tiltalte 56-åringen eier fortsatt bygget. Retten tok i fjor arrest i eiendommen for å sikre eventuelle verdier med tanke på et økonomisk krav fra etterlatte, dersom han skulle bli dømt for drapene. arkivfoto

Artikkelen er over 4 år gammel

Mandag starter rettssaken mot Mohammad Ilyas (56). Rolvsøymannen tilsto onsdag plan- legging av og medvirkning til tre drap.

DEL

Det bekrefter forsvarer Øystein Storrvik til FB.

– Jeg kan bekrefte at min klient har tilstått å ha vært med å planlegge de tre drapene. Han var også til stede da de ble gjennomført, men forklarer at han ikke har løsnet noen skudd, sier han til Nettavisen.

Mer enn to år er gått siden de fatale skuddene falt i 56-åringens hjemby Gurjat i Pakistan. I løpet av natten til og om morgenen 18. mai ble tre personer drept – ifølge påtalemyndigheten som følge av en familiekonflikt knyttet til at en ung kvinne i hemmelighet hadde giftet seg med en annen enn den foreldrene ville. Den unge kvinnen er Ilyas' niese. Påtalemyndigheten mener også at det var Mohammad Ilyas og en person til, som på oppdrag fra kvinnens foreldre, som står bak drapene. Tiltalen lyder derfor på drap eller medvirkning til drapene.

– Kidnappet og skutt

Ifølge tiltalen skal den unge ektemannen ha blitt lurt eller overtalt til å bli med til sin svigerfamilies hus i Gurjat, hvor han ble holdt innesperret. Morgenen etter skal Ilyas ha kontaktet hans far og fått ham og en annen sønn til å komme hjem til seg, under dekke av å ville hjelpe dem etter forsvinningen.

I løpet av natten eller morgenen ble imidlertid den unge ektemannen skutt, og samme morgen mener påtalemyndigheten at Ilyas og en person til også skjøt de to øvrige familiemedlemmene, som etterpå ble funnet i hans bolig.

Hevdet uskyld

Ilyas reiste kort tid etter drapene til Norge og ble raskt etterlyst av politiet. I juni 2013 sto han frem i Fredriksstad Blad:

TILSTÅR: Ilyas Mohammad tilstår nå medvirkning til trippeldrap.

TILSTÅR: Ilyas Mohammad tilstår nå medvirkning til trippeldrap.

– Jeg har ingenting med drapene å gjøre. Jeg er uskyldig. Jeg er heller ikke på flukt fra politiet, slik mange aviser har skrevet, sa han og hevdet å ha reist fra Pakistan i frykt for politiets arbeidsmetoder.

En knapp måned senere ble han pågrepet og har siden da sittet i varetekt, den første tiden på svært strenge vilkår som ble begrunnet i fare for bevisforspillelse og gjentagelse.

I intervjuet avviste Mohammad Ilyas å være i nær familie med de involverte. Når saken starter i Oslo tingrett mandag, står han på tiltalebenken sammen med sin bror og svigerinne. De drepte er hans nieses ektemann, far og bror.

Broren nekter straffskyld, uttalte hans forsvarer til NTB fredag.

Populær i lokalmiljøet

Ilyas har vært en populær skikkelse i lokalsamfunnet på Rolvsøy. Hans pub og pizzarestaurant har vært et sentralt samlingssted i en årrekke.

– Alle på Rolvsøy har vært med å bygge opp «Elias». Egentlig har hele Østfold vært med å bygge opp «Elias», sa han i et portrettintervju i forbindelse med han kastet inn håndkleet som pub-driver. Langt over 100 personer møtte opp til avskjedsfest og takketaler da han i 2010 ga opp å drive av helsemessige årsaker. Korps, idrett og andre foreninger har vært svært glade for hans engasjement og store vilje til å bidra med sponsing.

To koner

56-åringen kom til Norge på midten av 70-tallet. Han har selv overfor FB bekreftet at han har drevet virksomhetene sine godt. I 2007 begynte byggingen av en svært standsmessig bolig i Pakistan, hvor han i 2010 bekreftet til FB at hans to koner bor sammen.

– Jeg har bygd et stort hus til konene mine. Og de er venner, sa han i portrettintervjuet.

Det er i denne gjestehuset til denne boligen påtalemyndigheten nå mener to av de tre ofrene ble drept.

I intervjuet uttalte Ilyas at han hadde langsiktige utleiekontrakter Rolvsøy, og at planen var å bo noen måneder i året i sin leilighet i dette bygget, og resten av året i Pakistan. Fredrikstad tingrett tok i fjor arrest i eiendommen. Begrunnelsen var et varslet erstatningskrav dersom han blir dømt, og man fryktet at han ville selge den og overføre verdiene til Pakistan.

Artikkeltags