To for én takket være samarbeidspartnere, potensielt 300.000 kroner til Kreftforeningen og Ung kreft, et raust OBOS – og fokus på en god sak.

Når FFK møter Brann 22. oktober vil det handle om mer enn fotball.

– Det setter ting i perspektiv, det er det ingen tvil om. I jobben vi har som fotballspillere er det lett å bli trangsynt og ensporet. Så får man plutselig en kraftig påminnelse om at livet er veldig mye mer enn 4-3-3 og det som skjer på søndager ute på fotballbanen, sier Kjelsrud Johansen til FB.

Romøren ringte

Brann-kampen på Fredrikstad Stadion blir starten på Kreftforeningens kampanje «Menn snakk om det». Akkurat det er litt tilfeldig; Bjørn Einar Romøren, den tidligere topphopperen som selv ble rammet av kreft, jobber for Kreftforeningen. De ønsket et samarbeid med en fotballklubb – og hvem kjente han i fotballens verden?

Jo – FFKs Espen Østerhaug, som tidligere var kollega med Romøren i skiforbundet. En telefon senere var samarbeidet i boks.

– Det ønsket vi å være med på umiddelbart. Vi ser på det som en ære og er glad for at vi ble spurt. Og dette er jo fotballens styrke; den kan brukes til å fokusere på noe som er større enn oss selv, sier Østerhaug.

Statistisk får én av tre kreft. Som betyr at alle kjenner noen som har blitt rammet. FFK-spiss Kjelsrud Johansen har også fått erfare hvordan livet snus på hodet når noen i nær familie rammes. Av hensyn til personen som ble syk ønsker ikke Kjelsrud å fortelle detaljer om det i mediene, men FB kjenner historien.

Bearbeiding og terapi

– Vi menn har vanskeligere for å snakke om ting, være åpne og fortrolige. Der har vi en vei å gå. For min del var det å snakke om ting, både til gode venner og lagkamerater i tillegg til familie, veldig viktig. Det er bearbeiding av det som er vanskelig og på mange måter terapi, sier 29-åringen.

Nettopp det er altså tema for årets kampanje for Kreftforeningen; «Menn snakk om det». Og hva er vel bedre enn å bruke en fotballkamp til skravle om stort og smått.

– Forskning viser at det er vanskeligere for personer å dele de litt tunge bekymringene og problemene sine ansikt til ansikt, men når man sitter skulder til skulder er det enklere. Det var årsaken til at Kreftforeningen ønsket å bruke en fotballkamp til startskuddet for kampanjen, forklarer FFKs Østerhaug videre.

– Vinn-vinn

Da FFK spurte sine samarbeidspartnere om de ønsket å bli med på markeringen, var det bare ja å få. Dermed blir det to for én på tribunen på årets siste hjemmekamp.

– Takket være våre samarbeidspartnere kan vi tilby to for én til denne kampen. De har subsidiert billetter slik at byens befolkning har mulighet for et godt tilbud på årets mest betydningsfulle hjemmekamp. Så nå håper vi mange støtter opp. Det er vinn-vinn; vi ønsker mange på kamp, og mest mulig oppmerksomhet rundt temaet som er viktig, sier Anders Østli, salgs- og markedsleder i FFK.

OBOS hadde allerede kjøpt kampsponsoratet til kampen, noe som vanligvis koster mellom 50.000 og 100.000 kroner. De har allerede donert bort det til Kreftforeningen. Dermed blir det «Menn snakk om det» som blir markedsført under kampen. OBOS har i tillegg kjøpt fri 1000 billetter til kampen, som skal deles ut til barne- og ungdomslag i Østfold, og kommer også med Fanzone utenfor Stadion – noe som har vært veldig populært tidligere.

Les også

Ubeseiret – men Klæboe kan ikke få jobben helt uten videre

Perledag gir penger til saken

I tillegg til markeringen på Stadion, er det også en økonomisk oppside for Kreftforeningen og Ung kreft. 16. oktober skal det nemlig være perledag på Stadion der FFK skal lage 2000 «Fuck cancer»-armbånd – i rødt og hvitt. De vil bli solgt under kampdagen og koster 150 kroner per stykk. Det kan altså gi 300.000 kroner til saken.

– Her har vi mobilisert alle ansatte, supportere og andre til å perle. Det er en stor jobb og båndene skal lages på en bestemt måte. Man kan også komme og lage sitt eget og kjøpe det. Eller man kan kjøpe ferdige bånd uten Stadion når vi møter Brann, sier Østli.

PS: FFK har fire kamper igjen av årets sesong. Bryne hjemme førstkommende mandag, så Stjørdals/Blink borte, Brann hjemme og avslutningsvis Kongsvinger borte.