Storesand har fått et landemerke i form av et flott arkitektonisk bygg på en av Norges vakreste strender, Storesand. Jeg har lenge fantasert om hva man kunne skape av opplevelse og trekkplaster med en restaurant basert på lokal sjømat og råvarer fra Hvaler i havgapet ved solnedgang i dette fantastiske naturreservatet.

Stor var skuffelsen da jeg forleden var innom og så hva det hadde blitt til. En kiosk med de billigste plastmøbler og på menyen pølse og pommes frites! Hvem er det som legger premissene her? Det er her jeg savner en turistsjef som har som oppgave å skape Hvaler til en bærekraftig turistdestinasjon bygget på kvalitet, hav og vind og lokale råvarer som trekker turister hit fra hele verden. Restauranten Under på Lindesnes er et forbilde her.

Hav og vind destinasjon

En bukt unna Storesand ligger Ørekroken som er kjent for utmerkede forhold for kitere og windsurfere. Men ingen ting er lagt til rette her fra Hvaler kommune, en gammel kjerrevei ingen toaletter, dusj eller søppelbøtter.

Men dette er ikke hovedproblemet, det er hytteboerne der som tar seg til rette og legger ut båter og bøyer midt ute bukta. Det burde være ulovlig, det samme gjelder bading. Det er nok av strender rundt og Storesand er bare et stenkast unna.

Håper ny ordfører er mer miljøbevisst og fremtidsrettet. Jeg spør derfor igjen hvor er turistsjefen på Hvaler? 

Drar du til Tarifa i Spania som har blitt en verdens kjent surferdestinasjon, er det lagt til rette for dette. Ingen båter eller bading på en milelang strand dedikert til kiting og surfing. Hva med å åpne opp for ny næring som kan forsterke profilen som en hav og vind opplevelsesdestinasjon med kitekurs og utleie av utstyr til wind surf i Ørekroken? Her har turistsjefen en oppgave til å ta tak i.

Bilfritt fra Kiwi ned til havna i Skjærhalden

Mitt tredje ønske til turistsjefen er å få vekk all biltrafikk og parkering av biler i havneområdet i Skjærhalden. Skjærhalden er en vakker havn som kunne hatt gågate med salgsboder fra lokale kunstnere og kunsthåndverkere, kafeer, food trucks med kortreist kvalitetsmat og et yrende kveldsliv som man opplever i sørlige strøk. I dag er det biler overalt som ødelegger havneopplevelsen.

Jeg har tidligere sendt forslag om dette til daværende ordfører på Hvaler som ønsket å sprenge ut hele Hvileberget for å få flere parkeringsplasser. Snakk om å gå mot tiden. Håper ny ordfører er mer miljøbevisst og fremtidsrettet. Jeg spør derfor igjen hvor er turistsjefen på Hvaler?

Sirkus, pølser og pommes frites holder ikke lenger. Vi ønsker kvalitet og bærekraftige naturopplevelser, ikke flere parkeringsplasser.

Les også

Å sprenge ut Hvileberget er en miljøkatastrofe