Tida for medfølelse og forsoning er ikke over. Vårt felles ansvar stoppet ikke med rosetogene. Det at Breivik var gal, må ikke hindre oss i å ta et oppgjør med dem som deler hans forkvaklede syn.

Tida for tilbakeholdenhet er over. Når 30 prosent av det norske folk mener at Ap har slått politisk mynt på Utøya-tragedien, viser det at mange har rørt i vannet. Mange vil i hovedsak si krefter på høyresiden.

Det er tid for oppgjør. Høyresiden må vise at det er slutt med berøringsangsten. Hvilken rolle spiller høyrepopulismen for de høyreekstreme?

Ingen kan påstå at Frp er rasister. Men man kan stille spørsmålet om ikke Frp har vært med å dyrke fram et klima som bidrar til høyreekstremisme. Ved å bruke begrep som snikislamisering bidrar man nettopp til konspiratoriske forestillinger.

Les også

Laabak bør snu ryggen til Siv Jensens påstander om snikislamisering

Fremtredende Høyre-folk har snakket om at Ap «drar Utøya-kortet». En uhyrlig uttalelse. Som om Ap skulle dra politisk gevinst av Utøya-massakren. Høyre snakker gjerne om angrepet på det norske demokratiet. Men hvor ofte snakker de om AUFs tap og at dette var et angrep på Arbeiderpartiet?

For mange av ofrene (og deres pårørende) som overlevde blir hverdagen neppe noen gang normal. Hver tredje overlevende settes tilbake til mareritt flere ganger i uka: når det ringer på døra, et høy smell, en uniform. Det gjør vondt i sjelen å høre disse fortellingene.

Gjennom et nødvendig oppgjør er det på tide å vise en virkelig solidaritet. AUF skal ikke stå alene i dette oppgjøret. Børen er for tung å bære. Vi må løfte sammen med de unge.

Rosene fra 2011 har visnet, men tankegodset til gjerningsmannen står faktisk sterkere. 22. juli-debatten bør handle om ideologi, og ikke beredskap og sikkerhet. Den bør handle om antirasisme og kamp mot totalitære holdninger – holdninger som står sterkere i dag enn for ti år siden. Det har vi alle et ansvar for.