Gå til sidens hovedinnhold

Hvis du ikke skal lese påskekrim – les Ernaux

Mye er avlyst denne påsken, men lese kan man alltid gjøre. For eksempel en av Frankrikes største nålevende forfattere, Annie Ernaux.

Bibliotektipset

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips – det kan være bøker og filmer du kanskje ikke engang visste fantes.

Ernaux er født i 1940 og har gitt ut bøker siden 70-tallet. Likevel er det først de siste par årene at hun er blitt virkelig kjent og tilgjengelig for et norsk publikum. Senest utgitt på norsk er boken «Far "/ «En kvinne», som i virkeligheten er to bøker utgitt under ett.

Ernaux er blitt kalt erindringsforfatter. Hun skriver ofte om sine egne erfaringer og minner. I «Far» skriver Ernaux om faren sin. Gjennom fortellingen om faren, forteller hun også om det franske samfunnet, og utviklingen som skjedde i hans levetid. I «En kvinne» forteller hun en tilsvarende historie, om moren.

Foreldrene ble født rundt år 1900 og livet deres var preget av hardt slit og nøysomhet. Mens foreldrene tilhørte arbeiderklassen, fikk Annie universitetsutdannelse. Foreldrene ønsket et annet liv for henne.

Når Ernaux skriver om foreldrene, skriver hun også om sorgen som fulgte med denne klassereisen som hun tok. Hvordan utdannelsen og lærerjobben hun får, også gjør at hun og foreldrene blir fremmede for hverandre. De lever ikke lenger i den samme virkeligheten.

Historiene er skrevet i et enkelt og hverdagslig språk. Ingen utbroderinger og dramatiske skildringer. Hun ville ikke gjøre foreldrenes liv til «romaner». Uansett er resultatet både gripende og spennende lesning.

God lesepåske!

Kommentarer til denne saken