Eiendomsutviklere/meglere og utbyggere, nå må dere ta dere sammen. Det ser nå ut til at dere driver en form for konkurranse. Hvem får høyest betalt for kvadratmeteren? Hvem vinner salget av Fredrikstads dyreste leilighet? Prislapp hittil 30 millioner, eller rundt der?

Blir vinneren den ved Kråkerøybrua, Seut eller Værste? Blir det en Fredrikstad-boer eller kommer det en fra Oslo-kanten? Spenningen er til å ta og føle på.

Ikke nok med det, byen skal også fortettes, mens vi alle blir bedt om å holde avstand til hverandre. Lykkelig er vi som bor utenfor bomringen/fortettingen.

Det handler nå om å bygge mest mulig i byen både utover og oppover. Engang mener jeg at det var et tak på høyden, men hvor er taket nå? Nei, det har vel også gått til himmels.

Husker en fra Senterpartiet i bystyret tidligere i år sa: «Jo tettere, jo større smittepress, derfor vil vi ha spredt bosetting i stedet.»

Hva kan unge førstegangskjøpere stille opp med, for å komme inn på boligmarkedet? Pengegaloppen fortsetter og selv den minste leilighet blir for dyr. De unge og nye som ønsker en leilighet, kan se langt etter denne. Kan det være så forbaska nødvendig å få hit utenbys folk, mens våre egne må reise til en billigere kommune? Og hvilke jobbmuligheter vil de få der? Nei, det er ikke lett å være ung og skulle få seg et sted å bo i dag. Store valgmuligheter finnes ikke for disse unge, grunnet prisgaloppen utbyggerne har satt i gang.

En ser jo at det blir for dyrt, når selv ikke fylket klarer og få bygd Frederik II på Værste. Finnes det ikke noen som kan bygge rimeligere?

Nå dukker det også opp flere pengesterke selskaper fra hovedstaden, som blant annet vil kjøpe Infanterikaserneni Gamlebyen for å bygge om til studentboliger. Selve bygget vil visstnok beholde sitt preg, for selskapet har, som de alle sier, kunnskapen og midlene som skal til for bevaring og utvikling. Da vil jeg si, velkommen til konkurransen, hva vil kvadratmeteren bli her, mon tro?

Vi må heller ikke glemme Glombo Brygge, hvor det er foreslått 350 boliger i 14 punkthus (frittliggende hus med store høyder, fem til åtte etasjer med garasjer under og liten grunnflate). Dette ifølge utviklingsdirektøren i Værste. Bare hans tittel, utviklingsdirektør forteller at her blir det høy pris.

De har også samarbeidet med en biolog for å utvikle området til en park på biotopenes premisser. (Biotop er et sted hvor levende organismer holder til, og betyr egentlig leveområde, ifølge Store Norske Leksikon.) Det blir nok derfor enda høyere pris for kvadratmeteren her?

kommer det også destinasjonshotell, hva nå det er? Titalls boliger skal også bygges i kvartalet, nærmere bestemt i Hagbart-gården oppover i etasjene. Mon tro hvor høyt dette blir og til hvilken pris? Er det her det skal bli mulig å kjøpe bruksleiligheter for førstegangskjøpere, og er dette vinneren?

Til slutt vil jeg tippe på at kanskje vinner hotellplanene til Kilebu på Hvaler kvadratmeterprisen. For mange år går det vel ikke før de ser at det ikke lønner seg og drive hotell, og vil be om bruksendring til å bygge hotellet om til leiligheter. Hvor «billig blir de»? Nei her er det, tror jeg, kun business det dreier seg om, og å bli mest mulig rik på andres bekostning.