Hvem «eier» jula?

– Jula har plass til oss som vi er, til å pynte, til festmåltider, til å dele gaver og gi ekstra til dem som trenger det. Vi trenger hverandre i en tøff verden.

– Jula har plass til oss som vi er, til å pynte, til festmåltider, til å dele gaver og gi ekstra til dem som trenger det. Vi trenger hverandre i en tøff verden. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Birgit Blekken utpeker to ulike «eierskap» til jula. Hun understreker at vi står i en felles sammenheng – at vi trenger hverandre – uansett hva vi «tror på».

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

To ulike måter å feire og forklare jula og dens plass i våre liv, i vår tid: Den som understreker forskjeller, eierskap og konflikt, og den som hevder likheter og fellesskap. Har vi alle lov å være med, delta i fellesskapet, eller er jula forbeholdt «troende kristne?»

Jeg anbefaler å lese: Ali Husains kronikk 16. desember og Harald Peter Stettes svar 18. desember. Slik jeg leser de to, setter Husain julefeiringa i en mangfoldig, bred historisk sammenheng, understreker det vi har felles, mens Stette hevder en avgrenset, ekskluderende kristen forklaring.

I dagens Norge – i familier, naboskap, lokalsamfunn – lever vi sammen, side om side, med våre varianter av livssyn, tro og tvil, kristne, muslimer, jøder, humanetikere... De fleste av oss gleder oss vel når vi er sammen om feiring, om tradisjoner, høytider og markeringer. Jo mer vi opplever som felles, jo mer vi tolererer og forstår forskjellene – jo større sjanse har vi for å bevare fred og medmenneskelighet.

Det er oppfordringen til oss alle! Jula har plass til oss som vi er, til å pynte, til festmåltider, til å dele gaver og gi ekstra til dem som trenger det, feire at vi går mot lysere dager, at vi står i en felles sammenheng uansett hva vi «tror på». Vi trenger hverandre i en tøff verden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken