Gå til sidens hovedinnhold

Hvalers hestekur blir bare hardere fordi det ikke er tatt grep

«Vi antar det rødgrønne flertallet «ligger på været» til etter stortingsvalget i høst. Da skal pengene flomme over kommunene, med Ap, Sp og SV i førersetet.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Posisjonen i Hvaler legger sin skjebne i hendene på sentrale myndigheter og håper at pengene skal drysse over Hvaler kommune i kommende stortingsperiode.

Nylig gikk vår rådmann ut i avisen og fortalte at Hvaler kommune driver for dyrt, og det må få konsekvenser for driften. Det er snakk om nedbemanninger, som en vil forsøke å håndtere ved naturlige avganger. Kommunen gikk med et underskudd på 13 millioner kroner i 2020 og hele 19 millioner i underskudd i 2019. Hvaler Høyre er enig i rådmannens vurderinger. Vi får bare håpe at virkemidlene er gode nok.

Dette burde imidlertid ha kommet tidligere. De borgerlige partiene hadde ved budsjettframlegget i desember 2020 forslag som ville kunne tatt disse grepene som rådmannen signaliserer på et tidligere tidspunkt. Vi la opp til et budsjett med høyere overskudd og lavere investeringer enn det politiske flertallet fikk vedtatt. Dette til tross for at de brøt sitt valgløfte om eiendomsskatten som ble hevet fra 2,9 til 3,5 promille. Nå kan den økonomiske hestekuren blir enda hardere fordi at en ikke har tatt grep tidligere.

Vi antar det rødgrønne flertallet «ligger på været» til etter stortingsvalget i høst. Da skal pengene flomme over kommunene, med Ap, Sp og SV i førersetet. Dette er en farlig vei å gå, og det er ikke sikkert det blir slik. Om ikke Hvaler klarer å etablere en bærekraftig kommuneøkonomi, er veien kort inn i storkommunen.

Kommentarer til denne saken