FB Mener: Kommunereform? Hvilken kommunereform?

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LederAlle landets kommuner ble høsten 2014 invitert til å starte prosesser for å avklare om det er aktuelt å slå seg sammen med nabokommuner. Den såkalte kommunereformen, vedtatt av Stortinget, har som mål å skape større, mer robuste kommuner med økt makt og myndighet. Fristen for å fatte vedtak i kommunene er 1. juli. Til nå er det kun Rygge og Eidsberg i Østfold som har sagt ja til kommunesammenslåing. Råde har sagt nei både til Moss og Fredrikstad tidligere i juni, mens Hvaler landet på nei etter at Arbeidepartiet omsider vendte tommelen ned for å bli ett med Fredrikstad.

Hvaler, som allerede samarbeider med Fredrikstad om økonomitjenester, vann og renovasjon, saksbehandling i teknisk drift, turistvirksomhet, legevakt, brannstasjon og sentralbord. Hvaler, med sine seks prosent av Fredrikstads befolkning, ønsker å klare seg alene, selv med de nye oppgavene kommunalministeren har varslet.

Vi blir ikke forundret om Fylkesmannen likevel vil gå for en sammenslåing. Hvaler har etter vårt skjønn ikke dokumentert at de er robuste nok som egen kommune. Dessuten: dersom kommunereformen skal kunne kalles en reform, må Stortinget trolig vedta sammenslåinger mot kommunenes vilje. For når selv Rømskog, en av landets minste kommuner, med knapt 700 innbyggere, takker pent nei til å bli en del av Aurskog-Høland, da har formålet med forpliktende frivillighet slått fullstendig feil.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags