Paradis for pensjonister

Pensjonistparadis? Hvaler kommune er den kommunen i landet som har hatt den prosentvise største økningen av alderspensjonister de siste fem årene.

Pensjonistparadis? Hvaler kommune er den kommunen i landet som har hatt den prosentvise største økningen av alderspensjonister de siste fem årene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

På Hvaler blir befolkningen stadig eldre. Blant de 4.508 innbyggerne er nå rundt en fjerdedel alderspensjonister. Stadig flere alderspensjonister flytter til øyriket fra resten av landet.

DEL

Hvaler kommune er den kommunen i landet som har hatt den prosentvise største økningen av alderspensjonister de siste fem årene. Hele 54 prosent har økningen vært. På landsbasis har antall personer over 67 år økt med 23 prosent de siste fem årene, skriver Kommunal rapport i en artikkel.

24 prosent over 67 år

Det er gjerne folk fra 55 års alderen og oppover som har hatt en relasjon til Hvaler, som velger å flytte og bosette seg i øyriket. 24 prosent av befolkningen er nå over 67 år.

– Familien til kona har hatt hytte på Papper på Vesterøy og vi har feriert der i over 50 år. Kona hadde et sterkt ønske om å flytte til Hvaler, men for meg var det ikke aktuelt å pendle til Oslo, forteller Per Christiansen.

Ble pensjonist og flyttet til Hvaler

Han er opprinnelig fra Oslo, og kona Torill kommer fra Askim. Ekteparet var bosatt i Oslo inntil for tre år siden. Da han pensjonerte seg fra jobben som prosjektleder i Skanska, gikk flyttelasset til Hvaler.

– Vi solgte det vi hadde og bosatte oss på Skjærhalden. Det var uaktuelt å bo andre steder. Her er det forholdsvis sentralt med bussforbindelse en gang i timen, forteller han.

Ekteparet har beholdt hytta på Papper som er familiens samlingssted om sommeren.

Legger press på kommunale tjenester

– Sommeren er travel. Vi spiller en del golf. Om høsten og vinteren går vi lange turer flere ganger i uken. Vi tenkte ikke over da vi flyttet at det er mange pensjonister på Hvaler som vil legge et press på kommunale tjenester etter hvert som behovene melder seg, sier han.

Bekymrer rådmannen

Den stadig økende andelen eldre i Hvaler kommune bekymrer rådmann Dag W. Eriksen.

– Vi forsøker å veie opp utviklingen ved å få til vekst i resten av befolkningen. Ellers så er vi med og engasjerer og bruker den kraften som de eldre kan være i samfunnet. Det er aldri noen god utvikling når en målgruppe i samfunnet vokser så mye som de eldre gjør, sier han til Kommunal Rapport.

Prognosene for Hvaler viser at de vil få en vesentlig større andel av eldre enn resten av landet, som igjen vil ha betydning for hvordan de kan tilby tjenester og hva de kan tilby av tjenester i fremtiden.

Artikkeltags