Gå til sidens hovedinnhold

Hvaler MDG ønsker kunstige rev til glede for fisk og dykkere

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvaler MDG vil senke rengjorte stålvrak på egnede steder for å bygge opp nye rev som kan tiltrekke seg dyreliv og samtidig tilby attraktive dykkermål som kan trekke turister.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi trenger oppvekstplasser for fisk og dykkermål for turister! Hvaler MDG ønsker å senke rengjorte stålvrak på egnede steder for å lykkes med oppbygging av nye rev og samtidig tilby sporløs turisme.

Mange plasser i verden lages det slike dykkermål ved å senke en stålbåt, ribbet for alle uønskede materialer selvsagt. Disse fungerer som kunstige rev og tiltrekker seg dyreliv fordi hulrommene er perfekte oppvekstområder for fisk. Et eksempel er Salling akvapark i Danmark samt mange andre steder i verden. Dette er på en måte klatreparkenes paralleller under vann.

Dykking på Hvaler er dessverre ikke helt på topp på grunn av vannkvaliteten. Den er ofte dårlig ved Glommas utløp. I tillegg opplever vi at det blir mindre og mindre fisk i havet. Det er en ting dykkere spesielt etterspør; Såkalte «Donald Duck-vrak». Dette er intakte vrak i passelig dybde som en kan svømme gjennom. Slike vrak må en reise langt for å finne og det er ingen i Oslofjord-regionen på lett tilgjengelige dybder. De vrakene som finnes ligger for dypt eller de er brutt ned av bølgeslag.

Vi foreslår å undersøke mulighetene for å få til noe sånt her på Hvaler? Altså en eller flere stålbåter i passende dybde i skjermet farvann som kunstige rev og dykkermål. Det finnes ikke noe lignende i hele østlandsregionen eller deler av Sverige, det vil derfor ha et stort potensial for turisme. Dette er samtidig et fint folkehelsetiltak for fastboende som liker å dykke, spesielt barn og unge. Kanskje Hvaler dykkerklubb kan gjenoppstå? Slike rev vil også bli populære fiskeplasser.

Slike senkede vrak kan settes i sammenheng med de autentiske vrakene og seilskuteforlisene som finnes på Hvaler. Vi har de spennende seilskute-vrakene Lossen, Schleswig og flere andre. Det er ikke mye igjen av disse vrakene, men historiene og utgravingene av dem er veldig spennende, og et godt utgangspunkt for oppfrisking av gammel historie inn i ny setting. Til sammen kan dette bli en stor dykkerattraksjon med sjøfart og vrakdykk som tema. Det burde kunne tiltrekke dykkere fra hele østlandsregionen, samtidig som det danner fine oppvekststeder for sjødyr som kan hjelpe på situasjonen med stadig mindre fisk i havet. For Hvaler MDG er dette å satse på grønt næringsliv med økoturisme og benyttelse av naturgitte ressurser.

Kommentarer til denne saken