Gå til sidens hovedinnhold

Hvaler Høyre ønsker ekstern granskning i stedet for setterådmann

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det som er bekymringsfullt ved å benytte setterådmann fra en kommune i nærheten, er at det kan eksistere kollegiale bånd, frykter Hvaler Høyres ordførerkandiat før Sarpsborgs rådmann starter behandlingen av varslersak i Hvaler.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvaler Høyre mener at det eneste rette og med respekt for Elisabeth Håbu i denne svært lange og tidkrevende arbeids- og varslingssaken, er at et eksternt advokatkontor, helst fra Oslo/omegn, – og uten bindinger til Hvaler/Østfold, – bør belyse saken i en ekstern uhildet granskning.

Ikke minst fordi et advokatfirma her besitter den fulle juridiske kompetanse og har erfaringer i slike komplekse saker.

Dette er avgjørende for en god moralsk og kvalitetsmessig behandling av saken, da det kan synes som både spørsmål om habilitet og riktig anvendelse av lovverket ikke har vært fullstendig til stede fra kommunens side, slik den burde være, i en sak gjennom fem år.

Det sier seg selv at dette går ualminnelig hardt utover arbeidstageren som virkelig ønsker å gjøre en innsats for samfunnet, ved å bruke sin restarbeidsevne. Dette står det respekt av!

Det som er bekymringsfullt ved å benytte setterådmann og et nedsatt utvalg fra en kommune i nærheten, og i Østfold, er at det kan eksistere kollegiale bånd, for eksempel ved jevnlige møter/seminar og lignende på tvers av kommunene. Vi stiller oss derfor spørsmål om habiliteten fanges opp i denne sammenheng og om det vil kunne anses som en transparent og uhildet behandling.

■ Har det vært gjennomført en transparent og god juridisk behandling av Hvaler kommune?
■ Hvorfor har saken trukket ut over så mange år og dermed belastet Hvaler-samfunnet for betydelige midler?

Ansatte i andre kommuner som både har et internt og et eksternt varslingssystem, slik Hvaler Høyre fremmet i vår interpellasjon i oktober 2018, bestemmer selv hvor den som arbeidstager vil varsle. Et eksternt varslingssystem er et advokatkontor utenfor kommunen og uten bindinger til denne. En slik ordning bør også Hvaler kommune ha, noe KS også anbefaler.

Hvaler Høyre gjentar vårt budskap om at det i denne saken må føres en ekstern granskning av et uhildet advokatkontor.

 

Les også

Sarpsborg-ledere skal undersøke varsling mot Hvaler-rådmann

 

Kommentarer til denne saken