Gå til sidens hovedinnhold

Hva skjer når byen vår blir utilgjengelig?

Artikkelen er over 2 år gammel

Line Jeppesen: – Vi går inn i en tid med utbygging som vi aldri før har sett maken til i Fredrikstad sentrum. Spørsmålet om hvordan vi møter utforutsette hendelser er høyst relevant.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Ok! Ingen planlegger en brann. Ingen ønsker en brann. I hvert fall ikke under normale omstendigheter. Men allikevel må vi kunne spørre; Går det an å forberede seg på en brann?

En attraktiv by dreier seg i hovedsak om tre parametere; nærhet, mangfold og tilgjengelighet. En by må altså være tilgjengelig. De siste ukene har ikke Fredrikstad sentrum vært tilgjengelig. I hvert fall ikke den høykommersielle delen av den. Hovedåra. Livsnerven. Fredrikstads paradegate – ja vi snakker selvsagt om gågata.

Det har vært sagt og skrevet masse om dette de siste ukene, det har vært fortvilende, frustrerende, pinlig og tragisk. Aller mest for de som måtte stenge butikkene sine, men også for de i umiddelbar nærhet. Enkelte dager viser statistikken at noen av butikkene hadde en nedgang på kunder på hele 70 prosent. Det er vondt å drive butikk da. Det har vært vanskelig å få informasjon og til tider har det sett ut til at altfor mange led av alvorlig beslutningsvegring på en gang. Ja, jeg kunne skrevet side opp og side ned. Det skal jeg ikke gjøre, for i skrivende stund rives bygget – og snart er gata åpen igjen. Og akkurat nå er det, det aller viktigste.

Fredrikstad kommune jobber med å få slike hendelser inn i sine beredskapsplaner.

Men betyr det at vi bare skal legge dette bak oss? Nei! Vi må lære. Forhåpentligvis skjer er det aldri en brann av dette slaget igjen. Men dette dreier seg ikke bare om en brann. Hva skjer når byen vår blir utilgjengelig? Det er et høyst relevant spørsmål nå når vi går inn i en tid med utbygging som vi aldri før har sett maken til i Fredrikstad sentrum.

Under planlagte stenginger har utbygger krav på seg om å påse at det foreligger alternativer for passeringer. Og å informere de som er berørt. Når det bygges flere steder samtidig er dette enda viktigere. Men også under planlagte stenginger, kan uforutsette hendelser oppstå. Hva skjer når noe må gjøres? Av noen! Men ingen vet hva noe er og hvem noen er.

Les også

Hit forsvant 90 prosent av fottrafikken da gågata ble sperret

Uforutsette hendelser som hindrer allmenn tilgjengelighet må inn i kommunens beredskapsplaner. Hvem har ansvar for hva? Og hvem har beslutningsmyndighet for hva? På den måten slipper vi unna mer eller mindre inkonsekvente beslutninger som vi har sett i det siste. Her er ett eksempel: Tunneler for å la gående passere kunne ikke settes opp på grunn av fare for at bygget skulle falle ut, da ville ikke tunnelene tåle trykket. Men Dragen pub har fått lov til å holde åpent, der er det kun et vindu som beskytter gjestene fra det samme rasfarlige bygget? Motstridende? Ja, i aller høyeste grad.

Så tilbake til spørsmålet i innledningen: Ja, det går an å forbedre seg på en brann og andre uforutsette hendelser. Og det gjør vi nå. Fredrikstad kommune jobber med å få slike hendelser inn i sine beredskapsplaner. Der finnes det ikke arbeidsoppgaver for «noen». Der skal hver enkelt oppgave fordeles spesifikke roller. Og beslutningsmyndighet avklareres. Så til alle; tusen takk for tålmodigheten. La oss sammen jobbe videre for et nært, mangfoldig og attraktivt sentrum. La meg føye på; I gode og utfordrende dager!

Les også

Nå rives endelig Cewexgården

Kommentarer til denne saken