Vet ungene dine hvordan du hadde reagert? Er de trygge på at de kan være som de er hjemme? Har dere som er voksne tenkt på hvor utrolig viktig det er? Snakkes det noe om det?

Her har det stått «Jævla homo» på tavla noen dager, noe ungene mine har hatt mye moro av. Jeg har fortalt dem om kampanjen som har foregått på nett, og hvorfor det står som et kraftuttrykk. Vi har snakket om betydningen av å bruke ord feil, og hvorfor det kan bli et skjellsord. Jeg prøver å ha en åpen og ærlig dialog med ungene. Vi kan le og ha alvor samtidig om viktige ting, og jeg er bevisst på å ta det med litt i den daglige hverdagslige praten. Ofte med humor.

Ja barna kan lære pedagogikk til det blåser ut av øra, men det hjelper ingenting å ha bare 6-ere på skolen om sinnet ikke har det bra også. Kunnskap er kjempeviktig, men glem ikke kunnskap om livet. Jeg er så redd for at ungene skal miste seg selv i presset og jaget om å være den flinke, som skal nå lengst og innfri forventningene han kanskje tror i sitt hode alle andre har. Og hvis de på toppen av det ikke tør å være seg selv... Da er det lett å miste grepet på veien.

Det skal komme et nytt fag på skolen som kalles livsmestring, og det er helt fantastisk. Jeg har en bønn om at de lærerne som skal undervise i det, har kjent på livets tøffe dager.

Det er så viktig å leve. Å være glad i å leve, være fornøyd med valgene man tar selv om kanskje ikke det er det andre hadde ønsket. Og valgene kan gjøres om igjen.

Livet kan treffe hardt og brutalt, og det vil det gjøre i perioder. Da holder det ikke å «bare» ha pedagogisk kunnskap. Det skal komme et nytt fag på skolen som kalles livsmestring, og det er helt fantastisk. Jeg har en bønn om at de lærerne som skal undervise i det, har kjent på livets tøffe dager.

Det er tøft å leve til tider, og det må ungene lære for å klare å takle det. Det vil bli tøffe dager, det vil bli ting som er vanskelig å dele med noen og det vil bli dager hvor man tenker «er det verdt det». Og ja, det er det. Det er alltid verdt å leve. Du må bare ha redskapen for å klare å komme på rett kjøl igjen.

Av alle de ungdommene jeg snakket med for en stund siden, så var det altfor mange som ikke ville snakke om legning hjemme. Flere var veldig usikre på hvordan familien ville reagere hvis det skulle være sånn. Og det skremmer meg.

Kanskje dere tenker det? At det vil gå helt fint om barnet deres kommer hjem og forteller at han eller hun er homofil. Men vet de hva du tenker? Har du sagt det? Rett ut? Det kan være det ikke er noe problem, men vet barnet ditt det?

«Du, vet du at mamma vil at du skal være deg selv? Uansett om du er heterofil, homofil eller lesbisk. Vet du at det mamma ønsker seg aller mest, er at du skal være lykkelig?»

For en ungdom som er full av hormoner og med en hjerne som prøver å ta inn alle inntrykk mens han går fra barn til ungdom til voksen, så er det ikke enkelt å vite. Det lages mange tanker i et ungt sinn, og noe som virker logisk for voksne, bør ikke virke så selvsagt og logisk for en ungdom. Og tenker vi ikke alltid at det verste vil skje? Både små og store ...

For dem som er homofile eller lesbiske, så er det mye å ta inn. Det er mange tanker over tid som kommer for de fleste. Det er mange fordommer knyttet til å være «annerledes», og det er som regel en lang og vanskelig prosess å gå igjennom. Noe de fleste gjør helt alene før de er klar for å dele det med andre. Det gjelder også den nærmeste familien.

Det kan hende de vil ha denne prosessen alene uansett, men tenk så viktig det er at de i bunnen vet hvordan familien vil ta det og være trygge på det. Så har du ikke sagt det ...? Gjør det. La det ikke være tvil for barnet ditt at han blir elsket ubetinget uansett og at det ikke gjør noe forskjell. La det bli en naturlig prat, så vil igjen ungene ha mindre fordommer mot andre med en annen legning.

Når vi går mot et nytt år med Pride i Fredrikstad, så ta praten med ungene dine. Delta på Pride med dem og feire mangfoldet. Og ikke glem at i år trenger Fredrikstad Pride all den støtten de kan få.

Les også

Homoterapi betyr helt enkelt at vi ikke er bra nok som vi er