Gå til sidens hovedinnhold

Hva er problemet med «Katti Anker Møller-parken»?

«Nå blir det tatt et nytt initiativ for å fremme et navneskifte for parken rundt biblioteket. 8. mars-komiteen ønsker dette. Familien ønsker dette. Og, ikke minst – Katti Anker Møller-komiteen ønsker dette.»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det gleder meg å se at det igjen er fokus på Katti Anker Møller. Min manns oldemor.

Jeg har alltid hørt om Katti Anker Møller i familiesammenheng, men det var først da jeg fikk spørsmål om å være med i Katti Anker Møller-komiteen i 1995/96 at jeg fikk et annet fokus på hennes betydelige arbeide for kvinners og barns rettigheter. For meg ble det en oppvåkning som Elisabeth og Iris inviterte meg inn i.

Det var Elisabeth Lønnå som ringte meg. Sammen med Iris Otte Thomsen skulle vi samle inn penger for å reise en statue over Katti Anker Møller.

Vi startet med en minnedag på femtiårsdagen for hennes død, 20. august 1995. Deretter begynte en svært krevende og møysommelig innsamling av penger for å reise statuen.

Vi inngikk en avtale med billedhogger Birthe Marie Løveid som skulle utforme statuen. Jeg vet snart ikke hvor mange telefoner, møter etc. vi hadde i en periode på nærmere tre år for å kunne realisere vårt store ønske. Vi hadde små og store bidragsytere. Finansieringen var på plass når et par store samvirkebedrifter innen landbruket, blant annet Felleskjøpet – hvor Kai Møller (Katti Anker Møllers ektemann) var gründer, og «Fritt Ord» - åpnet pengesekken.

Vi hadde mange og store diskusjoner med offentligheten om plassering av statuen. Til slutt fikk vi gjennomslag for vårt ønske nummer én. En sentral plassering i parken ved biblioteket i Fredrikstad.

Den gang hadde også Fylkeskonservatoren en klar og tydelig stemme i debatten rundt plasseringen.

Bibliotekparken bør omdøpes til «Katti Anker Møller parken». Statuen står der den har stått siden 1998. Der skal den stå! Ville det ikke være naturlig å kalle parken rundt biblioteket og statuen for nettopp «Katti Anker Møller-parken»? Hva er problemet? Jeg vet at fylkeskonservatoren har hatt sine innvendinger mot et navneskifte. Jeg synes ingen av motargumentene er gode.

Nå blir det etter det jeg har forstått, tatt et nytt initiativ for å fremme et navneskifte for parken rundt biblioteket.

8. mars-komiteen ønsker dette. Familien ønsker dette. Og, ikke minst – Katti Anker Møller-komiteen ønsker dette.

Les også

8. mars-komiteen støtter omkamp for «Katti Anker Møllers plass» ved biblioteket

Kommentarer til denne saken