Gå til sidens hovedinnhold

Hva betyr Østfold når det ikke lenger er et fylke?

«Begrepet «Østfold» har forsvunnet hos tallknuserne i Statistisk sentralbyrå, de som forteller hvordan det står til rundt i landet. Og det er kanskje ikke så farlig, vi lå dårlig an på mange statistikker uansett.»

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

I januar 2020 hadde jeg æren av å få åpne en utstilling av Odd Skulleruds bilder. En av grunnene til at jeg liker Odds kunst så godt, er det nære forholdet han har til Østfold-naturen. Han kalles ofte Østfold-kunstner. Det hadde jeg naturligvis tenkt å si noe om i åpningstalen min – men dette var altså etter nyttår i år. Og dermed måtte jeg stoppe og tenke litt: Den administrative enheten, fylket altså, Østfold fantes jo ikke lenger. Går det da an fremdeles å være Østfold-kunstner?

Jo da, Østfold eksisterer fremdeles. Det har til og med myndighetene selv sørget for. I samme sekund som fylket «Østfold» ble borte, oppsto kommunen «Indre Østfold» idet fem gamle kommuner slo seg sammen. Det er vel nokså enkel logikk at når det finnes et «indre», så finnes det også noe større som dette «indre» er en del av. Vi østfoldinger er dessuten ikke alene om å tilhøre et definert område som ikke er en administrativ enhet – tenk på Romerike, Hadeland eller Follo der rett nord for oss.

Begrepet «Østfold» har forsvunnet hos tallknuserne i Statistisk sentralbyrå, de som forteller hvordan det står til rundt i landet. Og det er kanskje ikke så farlig, vi lå dårlig an på mange statistikker uansett. Men vi sluttet vel ikke å oppfatte oss selv som østfoldinger på en bestemt dato? Det være interessant å stoppe opp og fundere litt på hva Østfold egentlig betyr, når det ikke lenger er et fylke.

Vi trives kanskje faktisk litt med å bli oversett. Glomma flyter rolig, men mektig. Vi trenger ikke å rope høyest og snakke fortest.

Vårt Østfold er et stykke land på vel 4000 kvadratkilometer, sant å si en ganske egenartet bit av Norge, selv om vi mangler høye fjell og dype daler. Vi har strender, skjærgård, skoger, raviner, små og store innsjøer og en mektig elv. Dessuten har naturen delt fylket i to, med en del spennende forskjeller på Ytre og Indre – og forskjeller på hvordan menneskene i de to delene ser på hverandre.

Jeg skrev «vårt» Østfold. Men sant å si er det vel sånn at folk fra Ytre i det store og hele tenker sjelden på Indre Østfold og vet lite om det. En skjetving («person fra Skiptvet») fortalte meg at han ble oppringt av en Fredrikstad-mann som skulle på et møte i bygda og lurte på hvordan det var med overnattingsmuligheter. Vedkommende var ikke klar over at reisetiden er omtrent tre kvarter.

Omvendt har det nok i Indre vært en god del skepsis til hvordan ressursene ble fordelt i det gamle fylket – en følelse av at «de der ute» forsynte seg med det meste. Redaktøren i distriktets største avis ønsket konstruksjonen Viken velkommen. Han mente at Indre Østfold umulig kunne få dårligere vilkår i det nye storfylket enn de hadde hatt under dominansen fra Ytre.

Denne følelsen av å bli oversett kan vel overføres på Østfold som helhet, når vi tenker på hvordan resten av landet ser på oss. Mye oppmerksomhet, myter og sanger er knyttet til det militært sett fullstendig betydningsløse slaget ved Kringen i Gudbrandsdalen i 1612. Det såkalte «skottetoget» og oberst Sinclair gikk rett inn i et bakhold, og de skotske fangene ble nokså lite ærefullt brutalt henrettet dagen etter. Men hva med alle slagene i Østfold? Vår historie er norgeshistorie, for det har kostet å være et grenseområde. Det har stått slag ved Halden, Borge kirke, Kjølberg bro, Fossum og andre steder. Fienden har brent gårder, slaktet buskap og trampet ned åkre.

Nå er vår historie heldigvis også historien om lys og varme, bokstavelig talt. Flere av Norges første og største kraftverk ligger langs Glomma, ikke bare i den spektakulære Sarpefossen. Vamma-verket der oppe ved det ukjente Skiptvet produserer strøm nok til hele Drammens forbruk. Jeg tror ikke så mange utenfor Østfold tenker på det heller – «kraftverk» er noe som har med spektakulære vestlandsfosser å gjøre.

Hva betyr Østfold? Jeg tror nettopp dette ikke-spektakulære er Østfold, og at det er slik vi vil ha det. Vi trives kanskje faktisk litt med å bli oversett. Glomma flyter rolig, men mektig. Vi trenger ikke å rope høyest og snakke fortest. Vi vet hva vi er og hva vi har, både av natur, industri og historie. Fylke eller ei: Østfold finnes. Mange av oss har til og med hjertet der.

Kåseri om østfoldidentitet

Forfatteren Atle Næss, tidligere bosatt i Fredrikstad, kåserer lørdag på Fredrikstad bibliotek om «Østfold sett utenfra og innenfra».

Stikkord: Hvorfor er det dobbelt så langt fra Fredrikstad til Mysen som fra Mysen til Fredrikstad? Hva er spesielt med østfoldingen? Og hvordan går det med østfoldidentiteten i Viken?

Kommentarer til denne saken