Fredag offentliggjorde TV2 en ny beregning for hvem som blir ordfører i de største byene.

Høyre er i ferd med å overta de fleste av Ap-bastionene i byene, inkludert Fredrikstad. 13 av 17 Ap-topper mister flertallet, deriblant Fredrikstad, ifølge analysen. Konklusjonen er at det ordner seg for de blå i Fredrikstad.

Analysen bekrefter at Høyre er kraftig på offensiven også i Fredrikstad, slik Sentios meningsmåling for Fredriksstad Blad viste i fjor. Utslagene er enda kraftigere.

Bygger på nasjonale tall og lokale faktorer

TV2s beregning viser at borgerlig side i Fredrikstad får et knapt flertall i bystyret og at Arne Sekkelsten dermed blir ny ordfører.

Men det er et begrenset datamateriale som ligger til grunn.

Prognosen er laget av TV2s valganalytiker Terje Sørensen og bygger på en modell som består av Kantars nasjonale kommunemåling for mars, historiske stemmetall fra 2019 og 2021, justert for lokale faktorer og lister, opplyser TV2.

De nasjonale tallene er brutt ned på kommunenivå. Kantar har spurt 992 på landsplan. Det er med andre ord en høy feilmargin og stor usikkerhet.

Ap fortsatt størst med 28,5 prosent

I analysen er Arbeiderpartiet fortsatt største parti i Fredrikstad med 28,5 prosent, mens Høyre får 22,7 prosent og Frp 17 prosent.

Både Venstre og KrF får så vidt over 4 prosent, og dermed ville Sekkelsten overta som ordfører.

I denne beregningen ville Høyre få 13 representanter, Frp 10 og KrF og Venstre 2 hver, det bli i alt 27 i alt og flertall.

(Riktignok er det regnet ut fra at Fredrikstad har 55 representanter i bystyret, mens det er 53, det gjør det vanskelig å tolke tallene.)

Men de rødgrønne ligger altså like etter. Arbeiderpartiet får 16 representanter, SV 4, MDG og Sp 2 hver og Rødt en, ifølge denne analysen.

Hvert av partiene Bymiljølista, Pensjonistpartiet og Demokratene får ett mandat hver, sistnevnte har aldri fått plass i bystyret tidligere.

I dag har Bymiljølista og Pensjonistpartiet to hver. Det er ekstra vanskelig å fange opp små partier i denne type målinger.

De små partiene kan avgjøre hvem som blir ordfører, ifølge denne analysen.

Nærmest dødt løp

Marginene er svært små, og hovedkonklusjonen fra analysen er at det skiller svært lite mellom blokkene i bystyret, det er nesten dødt løp.

Men det er tydelig at Høyres nasjonale fremgang også slår kraftig ut i Fredrikstad, og at borgerlig side har tatt igjen de rødgrønnes forsprang.

Uttellingen for Aps og Høyres støttepartier blir avgjørende i kampen om å få ordføreren og flertall i bystyret.

Sarpsborg får fortsatt Ap-ordfører

Analysen bekrefter at vi går en svært spennende valgkamp i møte og at det sjelden har vært så jevnt mellom blokkene et halvt år før valget.

Sarpsborg er en av byene hvor Arbeiderpartiet beholder ordføreren, mens Moss trolig får Høyre-ordfører, ifølge denne analysen.