Gå til sidens hovedinnhold

Høylytt motstand mot Erdogan i sentrum

Artikkelen er over 1 år gammel

Under parolen «Stans Tyrkias krig mot kurderne» gikk anslagsvis et par hundre demonstranter i et opptog som endte på Stortorvet tidlig torsdag kveld.

– Erdogan, ut av Kurdistan! var blant de mange ropene demonstrantene sendte ut i høstkvelden.

«Boikott Tyrkia» og «Stand up for Rojava» sto det på bannere og plakater.

Arrangør for demonstrasjonen var Solidaritet med Kurdistan i Fredrikstad, fortalte Ken Jackson til Fredriksstad Blad. Jackson holdt også appell for demonstrantene.

Han kunne også fortelle at de i forkant hadde stått utenfor bystyresalen før bystyret møttes, og fremholdt at en rekke av politikerne underskrev støtteerklæringen.

– Støtten er stor, og motstanden mot Erdogan er stor, sa Jackson til tilhørerne.

De sivile lider

Angrepene fortsetter nordøst i Syria, og de sivile lidelsene øker fra time til time. Dette kom også Jackson inn på da han talte.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier bestemt nei til våpenhvile. Tyrkiske styrker og tyrkiskstøttet milits har det siste døgnet vunnet terreng rundt grensebyen Ras al-Ain, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Ifølge den syriske eksilgruppens leder Rami Abdulrahman har angriperne tatt kontroll over rundt halvparten av byen, der det bor rundt 30.000 mennesker.

Den kurdiskdominerte SDF-militsen har bygd tunneler og forsvarsverk og yter sterk motstand. Journalister på tyrkisk side av grensa rapporterte torsdag om kontinuerlige flyangrep, artilleribeskytning og lyd av skuddveksling inne i Ras al-Ain.

Den tyrkiske militæroffensiven har drevet 300.000 mennesker på flukt, langt flere enn det FN har oppgitt, mener SOHR. Over 500 mennesker er ifølge SOHR drept den siste uka, blant dem flere titall sivile, det store flertallet av dem på syrisk side av grensa.

Påstand om forbudte våpen

Torsdag anklaget kurdiske myndigheter Tyrkia for å bruke forbudte våpen som napalm og hvitt fosfor i krigføringen, en påstand som verken er bekreftet fra SOHR eller andre.

– Vi ber innstendig internasjonale organisasjoner om å etterforske noen av skadene fra angrepene, sa en talsmann for opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av den kurdiske YPG-militsen.

Kurdiske tjenestemenn har lagt ut bilder av brannskadede barn på sosiale medier, og en lege i Al-Hasakah-provinsen sier at skadene tyder på bruk av forbudte våpen. Brannskader er imidlertid ikke uvanlig hos ofre for flyangrep heller, noe man blant annet har sett i Afghanistan.

Kommentarer til denne saken