Gå til sidens hovedinnhold

Ombud ut mot homo-klausul for lærere

Artikkelen er over 6 år gammel

Lærere ved Hans Nielsen Hauge videregående i Fredrikstad må ta avstand fra homofilt samliv. Likestillings- og diskrimineringsombudet reagerer.

– Det er trist at vi ikke har kommet lenger. At holdningene til homofili fortsatt skal være så fordomsfulle, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik til NRK.

Bakgrunnen er et verdidokument som er grunnlag for ansettelse i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Organisasjonen eier en rekke skoler, deriblant Hans Nielsen Hauge videregående, som åpnet i Fredrikstad i fjor høst.

«Det livslange ekteskap mellom mann og kvinne er rammen for det seksuelle samliv, og det forventes at de ansatte lever i samsvar med Guds ord på dette området», heter det i skrivet, som er grunnlagsdokument for alle ansatte i organisasjonen.

Ber om redegjørelse

– Jeg er virkelig bekymret for den homofile 15-åringen som skal gå på en slik skole. Møter man så sterke fordommer i tid hvor man er ung og usikker, kan det ha store konsekvenser for den enkelte, fortsetter Ørstavik til NRK.

Ombudet har siden 2006 vært kritisk til innholdet i dokumentet.

– Jeg har fått høre at verdidokumentet skal revideres nå i høst, det er på høy tid, sier Ørstavik til FB.

Hun minner om at ny lovgivning etter 2006 gir et enda sterkere vern mot diskriminering på bakrunn av seksuell orientering. Ørstavik ønsker nå en dialog med NLM om hvordan innholdet kan formuleres på en, etter ombudets syn, mindre diskriminerende måte.

– Jeg håper det vil være mulig å jobbe i ulike skoler med et mye bredere syn på homofili – et syn vi har forpliktet oss til som samfunn, med respekt og verdsetting, sier Ørstavik.

Må være lojale

Rektor Hanne Tulluan har hatt seks lærere ved Hans Nielsen Hauge videregående. I løpet av kommende skoleår vil antallet være doblet.

– Er det noen som ikke har underskrevet dokumentet, eller er det en forutsetning for ansettelse?

– I ansettelseskontrakten har de skrevet under på at de skal være lojale. Men de må ikke være enige i alt som står i verdidokumentet.

– Det står at arbeidsforholdet i «ytterste konsekvens kan komme til oppsigelse». Er det oppsigelsesgrunn å leve i et homofilt forhold?

– Det er umulig for meg å si. Det kommer an på så mange ting. Jeg kan ikke si at jeg kjenner til et slikt tilfelle, det er derfor vanskelig  å gi et konkret svar. 

Likestillings- og diskrimineringsombudet sier hun er bekymret for hvordan elevene ved skoler i organisasjonen ivaretas.

Hva  lærer elevene ved deres skole om samliv og hva som er aksepterte samlivsformer?

– Dette er ikke noe som undervises i alle fag. Min følelse er at alle nå tror at dette er det eneste vi underviser i. Det vi underviser i kristendom, er det som står i Bibelen – og der står det at det er ekteskap mellom mann og kvinne som er rammen, sier Tulluan til FB.

 

– Jeg understreker at dette er undervisning. Det er ikke formaning eller press på at elevene skal tro på eller godta dette. Dette noe skolen og eierorganisasjonen står for, så må elevene ta det ut fra det de tror på eller godtar. Det legges ikke noe press på elevene, fremholder hun.

Skolen startet med 20 elever i 2014, men har nå fått tillatelse til å utvide opp til 270 elever i løpet av de nærmeste årene, og regner med å utvide til totalt ni klasser.

 

Kommentarer til denne saken