Joachim (33) ble slått ned for å være homofil

BLE SLÅTT TIL: Joachim Agerup Løkkevik ble slått til på en bytur fordi han er homofil.

BLE SLÅTT TIL: Joachim Agerup Løkkevik ble slått til på en bytur fordi han er homofil. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Som å reise tilbake i tid, sier Joachim Agerup Løkkevik om byturen med kjæresten som tok en dramatisk vending.

DEL

Joachim Agerup Løkkevik (33) fra Fredrikstad har vært åpen homofil siden han var 16. Likevel har han knapt nok opplevd noe som kan minne om byturen ute på Hamar for kort tid siden, hvor han ble slått til fordi han er homofil.

– Det var som å reise tilbake i tid, forklarer han til Fredriksstad Blad.

– Vi følte oss som utstillingsdukker

Agerup Løkkevik og kjæresten Thomas Berg Olsen var i utgangspunktet på hyttetur og påskeferie da episoden skjedde. At han og kjæresten var homofile skapte tydelig interesse hos de andre som var på samme pub som dem. For Agerup Løkkevik fikk stadig spørsmål om sexlivet sitt. Hamar Arbeiderblad har også omtalt hendelsen.

– Jeg hadde aldri vært på byen i Hamar, så vi tenkte det kunne være litt artig. Vi satte oss ned og tok noen øl. Da kom det flere personer og henvendte seg til oss. Vi fikk ikke sitte i fred. Vi ble bedt om å beskrive hvordan vi hadde sex, forteller han.

Mannen forklarer at homofile nok ikke er så annerledes skrudd sammen enn heterofile når det kommer til å snakke om sex offentlig. Det er ikke alle som synes det er like behagelig. Agerup Løkkevik ga beskjed om at paret ikke ønsket å svare på slike spørsmål.

– Vi prøvde å si at vi hadde bare lyst til å ha det hyggelig. Siste personen som kom bort til oss var litt mer aggressiv. Alt han sa var ikke like hyggelig. Vi ba om å få sitte i fred, fordi vi ikke var interesserte i å svare på alle disse spørsmålene. I det han reiste seg opp for å gå, slo han til meg i ansiktet, forteller Fredrikstad-mannen, som ble sjokkert over at noe slikt kan skje i 2017.

– Hvorfor er det et slikt sexfokus når det snakkes med homofile, lurer han på.

19-åring nekter å forklare seg etter bilkapring med kniv 

– 30 år tilbake i tid

Paret har forståelse for at homofili kan være spennende for mange, men mener det er en lang grense å tråkke over når mennesker går opp til personer de ikke kjenner for å stille ulike spørsmål om sex. Det Løkkevik og kjæresten opplevde som invaderende stoppet heller ikke da de dro fra det aktuelle utestedet på Hamar.

– At totalt fremmede skal spørre om slikt er spesielt. Det blir rart å oppleve. Selv om folk ikke er vant med homofili, så gir det ikke folk retten til å stille slike spørsmål og forvente at vi skal svare på det, mener han.

– Vi ble satt ut. Så da dro vi fra stedet og tok taxi hjem. Da lot vi en jente sitte på fordi hun skulle i samme retning. Da vi fortalte om dette synes hun ikke det var noe å henge seg opp i. Hun ville også vite hvordan analsex foregikk. Vi følte oss som utstillingsdukker. Bare det at vi var to menn som var sammen skapte så mye styr, husker han.

– Er du overrasket over at noe slikt kan skje i 2017?

– Ja. Vi følte at vi hadde gått 30 år tilbake i tid. Jeg har aldri opplevd vold for at jeg er homofil. Vi forstår ikke at vi fikk så mye oppmerksomhet. Vi er heller ikke stereotypiske homofile, om en kan si det sånn. Det som gjør det så lite forståelig er at homofili burde være såpass normalisert nå, at jeg skjønner ikke hvilken interesse det skulle ha for folk at man har en annen legning, sier han.

Har fått mye støtte

Agerup Løkkevik ble så opprørt at han publiserte en status på Facebook om hendelsen. I ettertid har han fått mye støtte i sosiale medier som Facebook og Instagram. Han har også hørt fra mennesker med lignende erfaringer fra moderne tid. Det viser han at «homokampen» ikke er helt over, selv om Norge har blitt liberale.

– Vi har kommet langt i homokampen når mange leser denne historien og tenker «hvordan er det mulig?».  Vi er ikke fritatt for slikt i Norge, selv om samfunnet er enige om at homofili er greit. Det er mange som ikke tør å stå fram som homofil fordi det fremdeles kan være problematisk. Homokampen er ikke over, men den har kommet langt, mener han.

Artikkeltags