Da jeg leste uttalelsene til helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg tirsdag 10. august, var det som å få en knyttneve rett i magen. Knakk rett og slett helt sammen.

Jeg var gjennom en nyre- og pankreas-transplantasjon i fjor sommer, og er dermed i høyrisikogruppen når det gjelder denne pandemien. Etter to doser mer Pfizer, har jeg likevel ikke opparbeidet antistoffer mot covid-19. Jeg – og noen tusen andre, som også går på immundempende medisiner av ymse grunner – har ingen eller minimal motstand mot viruset. Blir vi smittet, er sjansen for dødelig utgang farlig stor. I beste fall står vi ovenfor betydelig helsesvikt.

Da er det trygt og godt å bo i Norge, hvor vi har tradisjon med å beskytte de svakeste. Trodde jeg.

Da pandemien kom, levde jeg som aleneboer i ett år i isolasjon og ja – i ensomhet. I sommer har jeg våget å gå noen få ganger på kjøpesenter, ta buss og bevege meg forsiktig ut i samfunnet. At jeg igjen kunne begynne å leve litt, ikke bare eksistere, kom av at folk flest var klar over smitterisikoen. Mange var vaksinerte. Smittetallene var forholdsvis lave. Folk holdt avstand, brukte Antibac og mange også munnbind. Forretninger la til rette for at det ikke skulle være for mange inne samtidig, bussene tok sine forholdsregler og alle var forsiktige. Det ga meg beskyttelse.

Klart jeg også er glad for at samfunnet åpner opp. Men «hyggemeldingen» fra Høyre-toppene om at samfunnet nå skal gå tilbake til normalen, burde vært formidlet på en helt annen måte. Høie og Solberg gjorde med meldingen sin livet til noen tusen av innbyggere – vi som bruker immundempende medisiner – til et kommende helvete.

Forstår ikke dere to, en helseminister og en statsminister, at dere på pressekonferansen kanskje også burde ha oppfordret alle til å fremdeles vise varsomhet, fordi noen av oss fremdeles er svært sårbare? At man holder avstand, ikke klemmer, som dere oppfordret til. Spesielt nå når verden vet at Delta-varianten spres rakere, smitter lettere og gjør folk sykere? Alle dagsferske smittetall viser at vi er i ferd med å gå i helt feil retning.

«Det betyr at noen også vil bli alvorlig syke og dø av covid-19 etter at vi er ferdig med vaksineringen og samfunnet har åpnet opp igjen», sa de to Høyre-toppene mens de presenterte gla'meldingen.

Kommer dere to i begravelsen min?

Regjeringen varsler sluttdato for koronatiltakene: – Kan leve som normalt i slutten av september