Hvert år avholdes det en EXPO der studentgruppene legger frem sine oppgaver og produkter for representanter fra skolen og næringslivet på en messe. I 2017 ble EXPO arrangert for 25. gang, og over 60 prosjekter var representert. Det skjedde torsdag og fredag i forrige uke, og i dag ble tre priser, i tillegg til NITO-prisen delt ut.

Imponerte juryen

Studenter fra ingeniørutdanningene innen bygg, maskin, elektro, industriell design, kjemi og innovasjon og prosjektledelse var samlet i kantina på høgskolens avdeling på Kråkerøy tirsdag ettermiddag. De ventet spent da juryformann Roald Gulbrandsen i NHO Østfold gikk opp til talerstolen for å presentere vinnerne av de tre prisene;

  • Beste stand, presentasjonsmateriell og kommunikasjon/mottakelse
  • Mest innovative/nyskapende prosjekt eller produkt
  • Beste prosjekt med tanke på verdiskapning og mulige nye arbeidsplasser

Gulbrandsen fortalte at juryen ble mektig imponert over prosjektene til studentene.

– Dette er viktig for næringslivet, og bidraget deres er viktig i fremtiden sa han.

Beste nyskapning

Anne Lise Hild Berger og Christina Weberg Haukebø er studenter på industriell design, og vant prisen for mest innovative/nyskapende prosjekt eller produkt. De har laget et brukergrensesnitt for bruk av nærinfrarødt spektrometer.

– Det er et måleinstrument som brukes for å overvåke alle analysedata, og en metode for å optimalisere produksjonsprosesser, forteller Hild Berger.

– Enkelt sagt er det en lettere og mer effektiv måte å regne måledata på, legger Weberg Haukebø til.

De to startet med prosjektet i januar, og har jobber mye med det siden mars. Onsdag var det godt å få lønn for strevet.

– Veldig stas, sier de to.

– Vi har jobbet godt sammen og vært strukturerte. Slik har vi kommer frem til er godt produkt, så det er veldig moro å vinne en pris her i dag, sier Weberg Haukebø.

Prisen for beste stand gikk til Kristoffer Haukeland, Anne Strebel og Gina Furuli som er studenter ved innovasjon og prosjektledelse. De hadde brukt muligheten til å bygge en versjon av forskningsstasjonen de vil bygge i forbindelse med høgskolens forskningsarbeid i Hessdalen.

Stilte alene

Prisen for beste prosjekt med tanke på verdiskapning og mulige nye arbeidsplasser gikk til en gruppe studenter fra bygg-linja. De hadde en oppgave som gikk ut på å oppnå gode egenskaper i fersk og herdet betong produsert med finstoffredusert maskinsand. Juryen skrøt av deres innovative løsninger, og tanken om en bærekraftig utvikling.

– Løsningen er økonomisk fornuftig og fremtidsrettet, sa Gulbrandsen i sin tale til gruppa.

Karoline Friis var den eneste av de fire studentene på gruppa som var til stede. Hun tok imot prisen på vegne av seg og sine medstudenter, Bjarne Muilwijk, Ole Morten Fjeldberg og Tord Nordmo.

– Dette er kjempemoro, sa hun.

– De andre er på jobb, og kunne dessverre ikke være her. Jeg tror ingen av oss trodde vi skulle få en pris, men det er veldig hyggelig. Jeg har gitt de andre beskjed om at vi fikk en av prisene, og de syntes det var veldig stas de og, legger hun til.