Heter Hvalers Pyrrhos Mona eller Eivind?

Tre «hærførere» som ifølge Carl-Erik Madsen er relevante for Hvaler-valget: Greske Pyrrhos, Aps Mona Vauger og Frps Eivind Borge.

Tre «hærførere» som ifølge Carl-Erik Madsen er relevante for Hvaler-valget: Greske Pyrrhos, Aps Mona Vauger og Frps Eivind Borge.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Kommunevalget vil avgjøre om Hvalers Phyrrhos heter Mona eller Eivind, skriver Carl-Erik Madsen med henvisning til den greske hærføreren som opplevde at seiere kostet mer enn de smakte. For Hvalers del handler det om valgløfter, økonomi og eiendomsskatt.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Regjeringen har innført en reduksjon i eiendomsskatten på 30 prosent med virkning fra 01.01.20. For Hvaler kommune betyr det en reduksjon i inntektene på nær 11 millioner kroner. I et budsjett på ca 267 millioner kroner (2018), er dette en merkbar reduksjon. For min private økonomi, med en eiendomsskatt på ca 5.500 kroner i året, utgjør dette ca 1.600 kroner årlig. Det har ingen vesentlig virkning på min økonomi.

Men, dette er som kjent en politisk vurdering, og den sittende regjering synes det er viktigere å styrke den private økonomien, enn den offentlige. Effekten av en reduksjon på 11 millioner for Hvaler kommune, er relativt sett større enn min personlige gevinst på 1600 kroner. Reduksjonen for Hvaler kommune vil bli nær dramatisk. Hvordan dette skal kunne skje uten reduksjon i tjenestetilbudet, og mulige oppsigelser, er for meg umulig å forstå.

Gleden av å innføre en reduksjon i eiendomsskatten kan komme til å koste mer enn den smaker.

Nåværende ordfører Eivind Borge og hans parti, Frp, er i praksis motstander av eiendomsskatt hvert fjerde år, når det er stortingsvalg. I de mellomliggende fire år brukes inntekten fra eiendomsskatten uten større problem. Hvis han og Høyre vinner valget, og skal gjennomføre denne reduksjonen, må det bli en vanskelig oppgave. Effektivisering og slanking av organisasjonen Hvaler kommune har de hatt 12 år på å gjennomføre. Resultatet av dette så langt gir ikke håp om at dette lar seg gjennomføre i 2020. Høyres telefoner til Oslo, bygging av stort hotell, eller intensiv oppbygging av ulike næringer på Hvaler, vil ikke få virkning før 01.01.20.

For eller mot eiendomsskatt, de vil få en stor utfordring. Gleden av å innføre en reduksjon i eiendomsskatten kan komme til å koste mer enn den smaker. Det er kanskje derfor ordføreren har valgt å legge kommunestyrets økonomiseminar til etter valget.
Denne utfordringen vil også gjelde om de borgerlige taper valget. Et annet flertall vil få denne problematikken umiddelbart i fanget, og har relativt kort tid på å løse den. Problemstillingen vil være den samme; hvordan kompensere for et fall i inntektene på 11 millioner i 2020 budsjettet.

I undertegnedes økonomisk sett enkle hjerne, og som privatperson, er det to muligheter. Det forutsettes uansett at effektivisering og optimalisering av driften foretas fortløpende. Den ene muligheten er å foreta de nødvendige kutt i budsjettet, med de følger det vil få for ansatte og tjenestetilbudet. Den andre løsningen er å øke skattesatsen, slik at økningen kompenserer for inntektsfallet. Mulig dette kan gjøres med tekniske hopp og sprett, slik at de faktiske utgifter for den enkelte forblir uforandret, mens kommunens inntekter forblir ca som nå.

Dette er kanskje mer et håp enn virkelighet, ikke vet jeg. I så fall vil det bli et filologisk spørsmål om Høyres Marita og Styrbords Ottar får rett i sine hypoteser om økt eiendomsskatt med Ap. Disse er ikke er grunnet i forholdet om 30 prosent reduksjon, men kanskje mer i prognose angst.

Pyrrhos var en gresk hærfører. Han vant flere slag, men hver seier var isolert sett for kostbare. Kommunevalget vil avgjøre om Hvalers Phyrrhos heter Mona eller Eivind. Lykke til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken