Europamesterskapet er det største Mounted Games-mesterskapet i verden, hvor Luna skal ri i junior U17-klassen, mens Camilla deltar i seniorklassen. Det er ventet å bli en tøff konkurranse, ettersom de store hestenasjonene på kontinentet er med.

– Ettersom jeg aldri har reist så langt for å delta op et stevne, så blir det selvfølgelig spennende. De beste U17-rytterne er med, så dette blir uansett en nyttig erfaring for min del, sier Luna Jacobsen som har ambisjoner om å nå en semifinale. Alle de norske rytterne har med seg egne ponnier.

Flytter til Fredrikstad

– Det er selvfølgelig en fordel å ri et mesterskap på en ponni man kjenner godt. Jeg gleder meg til å få oppleve dette med stjerneponnien min «Bolla», sier Luna forventningsfull. Selv om Luna har vært bosatt på Hemsedal, så har hun konkurrert for Borge Rideklubb. For å kunne satse ytterligere på sin idrett og få bedre treningsforhold, så flytter hun denne høsten til Fredrikstad.

 

– Avstanden mellom treninger og stevner ble lang og slitsom for både hest og rytter. Nå ser jeg frem til å begynne på videregående skole med toppidrett hest på Kalnes. Det kunne ikke blitt bedre, sier Luna.

Må bite tennene sammen

Camilla Frey har tidligere representert Norge i lag-VM i USA 2015 på lånt ponni, og er forberedt på tøff motstand.

– Nivået er skyhøyt i Open-klassen, og tradisjonene for Games er lange med tanke på Norge som er en yngre Gamesnasjon. Her må man bite tennene sammen, og gi alt for å sanke de poengene man kan mot noen av verdens beste gamesryttere, sier hun og legger til:

– Men jeg gleder meg veldig til å ri et så stort mesterskap på egen ponni. Dette er det første store mesterskapet for meg og «Charlie», og siden dette er den beste sesongen vi har hatt så langt sammen, så er det å få ri en konkurranse sammen av dette kaliberet definitivt en verdifull og utviklende erfaring for oss som ekvipasje, forteller han.

Supertreneren

Med seg har jentene treneren Andy Jordan, som selv er en erfaren gamesrytter. Han har tidligere vært flere år på det Nord-Irske landslaget.

– Jeg er utrolig heldig som få med meg Andy, han er veldig flink til både å pushe meg videre, men også roe meg ned når det koker på banen. Han har lært meg masse i løpet av vinteren som jeg gleder meg til å bruke. Jeg kunne virkelig ikke fått med meg noen bedre på banen, sier Luna.

Mounted Games

Mounted Games har sin opprinnelse i England og ble startet opp sammen med H.R.H. Prince Philip. Prince Philip etterlyste en konkurranseform for barn som ikke krevde dyre, renrasede ponnier.

Til Norge kom Mounted Games i 1999 og er siden drevet som en norsk forening med medlemskap i International Mounted Games Association.

Mounted Games er stafett på ponnier, hvor rytterne konkurrerer enten i lag, par eller individuelt. Sporten er kanskje den mest action-fylte ridegrenen, som stiller store krav til både fysiske og psykiske ferdigheter. Denne uken arrangeres det individuelt EM i engelske Bath.