– Det er gøy å være i trafikkpatruljen. Det er jo mange biler som kjører fort. Jeg blir glad når jeg vet at folk er sikre, sier 12 år gamle Arijona Osmani.

Hun er en av elevene fra 7. trinn på Cicignon skole som dirigerer morgentrafikken på tre forskjellige steder ved togstasjonen.

Med oransje flagg passer de på at bilister og syklister stopper når noen skal gå over fotgjengerfeltet.

Holder eleven flagget frem, skal de på hjul stoppe. Holdes flagget til siden, kan de kjøre.

 

Komplisert trafikkbilde

Hver dag ferdes hundrevis av skoleelever og togpendlere til fots i dette området.

– Vi har et veldig komplisert trafikkbilde ved skolen vår, sier rektor Camilla Dahlstrøm med henvisning blant annet til alle som skal til og fra jernbanestasjonen.

I tillegg til biler kjører drosjer og rutebusser her, og det blir særlig kaotisk når det er buss for tog. Det er dessuten stor byggeaktivitet på Bellevue, der det oppføres nye boligblokker.

Store lastebiler dundrer forbi daglig.

– Mange bilister forstår ikke hva de skal gjøre når de kommer til fotgjengerfeltene der trafikkpatruljen vår står. I rushet er det noen som kan bli frustrerte, spesielt hvis elevene holder flagget ut slik at bilene må stoppe uten at noen går over, forteller Dahlstrøm.

– Men det kan jo være at trafikkpatruljen ser noe som bilisten ikke ser.

 

Fikk finger'n

Noen ganger tuter bilistene fordi de utålmodig vil frem. Det har også hendt at noen har vist fingeren til en elev på trafikkpatrulje.

– Det synes jeg ikke er greit i det hele tatt, fastslår Arijona fra 7. klasse.

– Vi skal jo bare sørge for at barn og voksne kommer seg trygt over uten å bli påkjørt.

Ifølge sosiallærer og ansvarlig for trafikkpatruljen, Gaute Blekken, er imidlertid syklistene de verste. De glemmer at de er trafikanter, fremholder han.

– En syklist er som en bilist i trafikken og må følge de samme reglene. De skal også stoppe når de ser at flagget er ute, forklarer han og tilføyer:

– Det er vanskelig å stå her når det kommer 150 togpendlere på en gang, samtidig med elever som skal rekke skolen, samt sykler, biler, busser og lastebiler.

– Bruk fotgjengerfeltet!

Blekken er ute sammen med elevene hver morgen året rundt, både for å passe på at de gjør jobben riktig og for å trygge dem mot trafikanter og andre elever.

For det er ikke alltid like greit for en sjuendeklassing å be ungdommer på 10. trinn bruke fotgjengerfeltet i stedet for å løpe rett over veien. Det er det dessuten også flere togpendlere som gjør.

 

– Det er jo uheldig. Vi har et ønske om at alle bruker fotgjengerfeltet, sier Camilla Dahlstrøm.

Hun er svært stolt av innsatsen til elevene. Cicignon skole har hatt trafikkpatrulje i over ti år.

– Det er en veldig, veldig viktig jobb. I tillegg til å gjøre skoleveien sikker, er det mye god læring i dette.