(Avisa Oslo) 1700 tonn med finkornet sand er straks på plass. Mandag ettermiddag og tirsdag formiddag sprutes sanden på plass fra en lastebåt.

Sanden kommer fra et steinbrudd i Svelvik i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Det betyr at innspurten på det spesielle prosjektet nærmer seg en fullendelse. Det er ikke hver dag at Oslos befolkning får en flunkende ny strand.

I begynnelsen av juli skal den nye bystranden åpne:

Passer for alle

Stranden vil den passe perfekt for alle. Her er tumleplass for de minste på den langgrunne stranden. For dem som ønsker seg brådypt vann er det også perfekt.

Synnøve Lyssand Sandberg, administrerende direktør i OSU og Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom ser seg rundt på prosjektet som nå straks er ferdig.

Om tre uker skal den hundre meter lange Operastranda overrekkes fra eiendomsutviklerne Oslo S Utvikling (OSU) og Hav Eiendom til Oslo kommune.

Utviklerne ønsker ikke å gå ut med prisen på prosjektet. Men stranden er et bidrag til hele Oslos befolkning. Det er en del av prisen for å kunne bygge ut Bjørvika.

– Det er utrolig å se at Operastranda virkelig begynner å ta form. Det jobbes nå på høygir for å få stranden ferdig til åpningen nå i sommer. Mye av steindekket klart, og i dag var det moro å se hvordan sandstranden begynner å komme på plass, sier Synnøve Lyssand Sandberg, administrerende direktør i OSU.

To deler

Sanden fra steinbruddet legges nå ut i vannet, og vil danne et område som passer for barn. Her vil sanden gradvis ligge dypere, og 35 meter ute i vannet vil dybden være 1,5 meter.

For at sanden skal bli liggende er det bygget en molo av stein ved siden av stranden. Moloen skal skåne stranden for bølger som kunne dratt sanden ut i havet.

– Vi håper denne løsningen vil fungere i lang tid. Hvis det på sikt blir behov, kan man senere fylle på med mer lokal sand fra Oslofjorden, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom.

Bjørvika Infrastruktur, som eies av OSU og Hav Eiendom, har ansvaret for å utvikle og etablere Operastranda. Det er Norconsult som har tegnet stranden, og arbeidet med å bygge stranden gjennomføres av Braathen Landskapsentreprenør.

Byggearbeidet begynte allerede i januar, og har møtt store utfordringer på veien.

– Det er et krevende arbeid å bygge en strand, forteller Kalland.

Tidvis har fjorden vært islagt. Tidevann og bølger som har jobbet imot arbeidene. Men alle involverte har jobbet for å holde tidsskjemaet.

– Nå gleder vi oss veldig til å overlevere stranden til Oslo kommune og alle dens innbyggere. Dette blir uten tvil et helt unikt sted, midt i Oslo, sier Kalland.