– Jeg synes dette er utrolig bra. Hvis man ikke har penger, kan man likevel trene her. Man kan også få gode venner, sier Elias Moen.
For alle
Elias var en av ungdommene som overvar åpningen av Glemmen Akropark lørdag. Parken står i skolegården på Glemmen videregående, men er til bruk for alle over 13 år.
Det er først og fremst et parkour-anlegg, men man kan turne, danse og drive den friaktiviteten som man selv har lyst til.
Akroparken er som en stor lekeplass, med turnstenger, ringer, vegger, «bruer» og bokser man kan hoppe til og fra, løpe og balansere på, danse og ta salto – her er det bare fantasien som setter en stopper.
– Dette er gøy, og det er bra trening. Parkour passer alle. Det er ingen konkurranse, men handler om mestringsfølelse og kroppsbeherskelse, mener Dominik Cieszynski.
Han har vært parkour-entusiast i 13 år og driver firmaet Exeo. Det var han som var pådriver for å få til anlegget på Glemmen, og han har sammen med skolen designet og bygd det opp.
Østfold fylkeskommune og DNB Sparebankstiftelsen har spleiset på kostnadene.
Mindre dropout
– Dette er en gave til Fredrikstad, sa Espen Gresvik Schei, skolemiljøleder på Glemmen videregående, i sin tale til de fremmøtte på åpningsdagen.
Ordfører Jon-Ivar Nygård fulgte opp da han takket for anlegget:
– Dette er en stor anledning. Jeg er veldig takknemlig for dette prosjektet. Det er viktig for ungdom i Fredrikstad, for folkehelsa og for bedre levekår, fastslo han.
Også Elin Tvete, leder av opplæringskomiteen i Østfold fylkeskommune, og Inger Christin Torp, leder av Østfoldhelsa, holdt taler. Sistnevnte påpekte at verdien av en slik park strekker seg utover det at unge kan være fysisk aktive.
– Forskning viser at de som også er på skolen utenom skoletid, dropper ut i mindre grad. Dette handler om det sosiale og å føle seg trygg blant vanner, sa hun.
Fra A til B
Da talene var over, dundret musikk over skolegården. Ungdommer, nesten bare gutter, kastet seg over parkour-anlegget.
Nærmest uten lyd hoppet de fra apparat til apparat.
– Parkour handler om å komme seg fra A til B på kjappest mulig måte, forklarer Elias Moen, som har holdt med i aktiviteten i et par år.
– Man kan gjøre det hvor som helst. Men et anlegg som dette kan få flere ungdommer til å holde seg borte fra gatemiljøer. Her kan vi skape et godt miljø.
PS: Glemmen Akropark har også en sal innendørs, inne på den videregående skolen.