Gå til sidens hovedinnhold

Her kan du telle med barna

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvor mange maratonløpere klarer dere å telle i dette bildet? Svaret får du nederst i saken.

BIBLIOTEKTIPSET

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Denne anbefalingen kommer fra bibliotekar Ingvild Kjølstad ved barne- og ungdomsavdelingen.

«Alle sammen teller» av Kristin Roskifte er en myldreboken hvor du kan telle mennesker, følge deres historier og oppdage hvor forskjellige vi alle er!

Boken starter med et fargeløst oppslag uten mennesker og med billedteksten «ingen». På side to ser vi en liten gutt som ligger i sengen sin og ser ut på stjernene:

Ett menneske. Han ligger og teller hjerteslagene sine. Han lurer på hvor mange mennesker som ser på de samme stjernene akkurat nå.

På neste side ser vi den samme gutten på tur i skogen med sin far: To mennesker på tur i skogen. En av dem sier noe som den andre vil huske resten av livet.

Og slik fortsetter Roskifte å fortelle historien om alle de forskjellige og mange menneskene i verden, side etter side, mens antallet øker i takt med de komplekse småhistoriene:

Tjuefire personer på loppemarked. En finner en løsning på et problem. En kjøper noe hun har altfor mange av fra før. To kjøper noe som de skal bruke til karnevalskostymer.

Omgivelsene i boken holdes i en blåtone, mens personene som telles er fargerike og lett synlige.

Hvert oppslag har en «kryptisk» tekst som inviterer leseren til å selv finne ut av sammenhengene og hvilken person som eier hver enkelt historie:

Tretti personer i en park. En av dem står på hendene for første gang. To av dem har aldri vært i en park før. Ingen ser at det begås en forbrytelse.

Hemmelighetene, detaljene og personene som blir fler og fler, ga meg en magisk leseopplevelse sammen med min 8-åring. Ikke bare kunne vi lese og lete, men vi kunne også være med på å lage våre egne historier. For hvem av de tretti personene begår egentlig forbrytelsen? Er det mannen som gjemmer seg blant alle ballongene? Er det mannen som sover under treet? Eller er det kanskje mannen som tråkker på nysådd gress, selv om skiltet ber han om å ikke gjøre det?

Vi møter hundre og trettifem mennesker på en flyplass og tusen mennesker som lurer på om det finnes liv på andre planeter. Til sist møter vi sju og en halv milliard mennesker på samme planet. Hver eneste av dem har sin egen, unike historie. Alle sammen teller. En av dem er deg!

Svaret:

 

Kommentarer til denne saken