Det var under årets kick off på Jordal Amfi i regi av Elite Hockey at Fredriksstad Blad var til stede og fikk snakket med både spillere og trenere. Det ble mange spennende samtaler, som du kan høre i podkasten Hockeymagasinet:

Guttungen til Johnsen

Storhamar-trener Petter Thoresen har flere gode unggutter i sin tropp, men 19 år gamle Martin Johnsen har allerede imponert i treningskampene. 19-åringen er sønn av Storhamar-legende Pål Johnsen, og har de siste tre årene gått på hockeygymnas hos Färjestad BK hvor han også fikk sin SHL-debut.

– Martin Johnsen er en spiller som kommer til å synes godt i seriekampene. Han tror jeg har det, så blir det spennende å se om han holder ut. Han har hatt en veldig fin augustmåned, og har trent bedre enn noen gang. Så får vi se om han tåler trykket rundt seg og spille sammen med litt etablerte spillere. Spillere som setter krav til ham, og som hjelper ham, sier Petter Thoresen.

Martin Johnsen fikk med seg 11 kamper for A-laget til Färjestad BK i sesongen 2021-2022, men uten at det ble noen poengproduksjon. I sin siste sesong på U20 ble det 13 mål og 24 målgivende pasninger fordelt på 34 kamper.

Pontus og Stian

Vålerengas trener, Fredrik Andersson, velger å trekke frem to unge spillere som han tror vil få sitt store gjennombrudd denne sesongen. En back og en forward.

– Det finnes to spillere jeg tenker på i første omgang. Nummer én er Stian Solberg (17) på backsiden, som var skadet nesten gjennom hele sesongen i fjor. En ung talentfull back som jeg tror kommer til å være veldig bra. Han kommer til å ha en bra fremtid innen hockeyen, sier Andersson, som også har en forward han har stor tro på.

– På forward-siden sier jeg Pontus Finstad (23). Han er en mulig kandidat til å nå en landslagsplass, og en som kan være med å krige om akkurat det i fremtiden, sier han.

Pontus Finstad spilte 45 kamper for Vålerenga i fjor, og produsert 9 scoringer og 9 målgivende pasninger gjennom grunnserien, og to scoringer i sluttspillet.

Sjur forventer fremgang

Sparta-trener Sjur Robert Nilsen er viden kjent for å utvikle unge talenter, og denne sesongen har han tro på at både en back og en forward kan få sitt gjennombrudd.

– Muligens Jesper Lilleberg (21) og Vetle Salsten (23). De har vært med rundt, men har kanskje ikke hatt kjempestore roller. Det kan være to spillere som kan ta et nytt steg. Det er vi avhengige av også, at de yngre blir bedre. Nå har vi hatt forholdsvis unge lag i de tidligere åra, men nå begynner det å bli litt mer satt. De fleste guttene har vært med noen år, og forhåpentligvis får vi betalt for at vi har litt mer rutine i laget. Det er ikke så mange helt ferske juniorer med nå, sier Sjur Robert Nilsen.

Vetle Salsten, som er bror til Håvard Salsten, fikk med seg 42 kamper for Sparta i forrige. På disse kampene produserte han åtte scoringer og sju målgivende pasninger. I sluttspillet fikk han istid i åtte kamper, men ble stående uten poeng i disse.

Jesper Lilleberg fikk med seg 42 kamper i grunnserien, og fant veien til nettmaskene ved én anledning og serverte i tillegg åtte målgivende pasninger. I sluttspillet spilte han åtte kamper, og sto bak en målgivende pasning.

– Ekstrem spiss med farten sin

Stavanger Oilers-trener Anders Gjøse har flere unggutter i sin sterke tropp, og han peker på en nykommer som han tror kan få sitt gjennombrudd denne sesongen.

– Anders Tangen Henriksen (28) har vist mye de siste årene, men kanskje Patrick Elvsveen (20). Han begynner å få den nødvendige erfaringen og rutinen i ligaen, og han har ekstrem spiss med farten sin. Med litt mer istid enn han har hatt de siste par årene i ligaen, så tror jeg han kommer til å være godt synlig, sier Gjøse.

Patrick Elvsveen kom til Stavanger fra Storhamar, hvor han i forrige sesong presterte 10 målpoeng på 30 kamper. Fire scoringer og seks målgivende ble fasit for en skøytesterke unggutten. I tillegg fikk han med seg 17 sluttspillkamper hvor han sto bak tre scoringer og sju assist.

– Kommer til å bli lagt merke til

Frisk Asker-trener Roy Johansen plukker også ut en forward og en back når han skal spå hvem av ungguttene i Asker-laget som får sitt definitive gjennombrudd denne sesongen.

– Vi har et par unggutter som jeg tror vil gjøre det bra. Vi har Fredrik Bjørndal (21), som er en stor forward (198 cm) som jeg tror mange vil legge merke til. Vi har også en god back i Ludvig Lafton (17), som er født i 2006. Han kommer til å bli lagt merke til, sier Johansen, som legger til:

– Men, for min del så håper jeg selve laget blir lagt merke til. At vi kan fremstå på en måte som gir respekt i Hockey-Norge, og at vi kan opptre på en måte som kan gi oss et løft til i forhold til fjoråret.

Ludvig Lafton debuterte for Frisk Asker i fjor, og fikk med seg 11 kamper. På disse kampene noterte han seg for tre målgivende pasninger.

Bjørndal debuterte i 2019-2020-sesongen, og i fjor spilte han samtlige 45 grunnseriekamper, og sto bak 10 mål og fire målgivende pasninger. I sluttspillet ble det faktisk tre mål på fire kamper.

DIREKTE PÅ FBTV FREDAG KL. 19:00:

Calle og Emil

Også Stjernen-trener Fredrik Johansson trekker frem både en forward og en back når han skal spå hvem som får sitt definitive gjennombrudd denne sesonge.

– Calle Spaberg Olsen (21) håper jeg på. Han tror jeg kommer til å ta neste steg, svarer Johansson kontant.

Spaberg Olsen som kom til Stjernen fra Grüner før denne sesongen. Unggutten fra Vålerenga har også vært innom svenske Rögle og Sparta, og i fjorårssesongen produserte han to målgivende pasninger på seks kamper for Sparta, mens det ble sju mål og 13 assist fordelt på 36 kamper for Grüner. Han leverte også godt i kval-spillet hvor det ble tre mål og sju assist på seks kamper.

En annen spiller Johansson har tro på er backen Emil Buskoven (21).

– Han kan bli et utropstegn. Han ser veldig bra trenet ut. Han spiller med Filip Gunnarsson på forsesongen, og han har sett veldig bra ut. Han er bra på skøytene og har gode bevegelser. Jeg tror det var nyttig at han fikk komme ned til Halmstad og spille med oss da jeg var trener der. At han fikk utvikle seg litt og få tillit. Det tror jeg var bra for ham, sier Johansson.

Les også

Her er FBs tabelltips: – Ingen signeringer har vært av «wow-karakter»