Gå til sidens hovedinnhold

Her er sjefen for fremtidens byutvikling

Etter mange år med pendling til Oslo har Per-Erik Torp (42) landet jobben som etatssjef for miljø- og byutvikling i hjemkommunen

For abonnenter

Mandag 1. mars hadde Per-Erik Torp (42) sin første dag på jobb i Fredrikstad kommune.

Han etterfølger Gunhild Bøgseth i stillingen som etatssjef for miljø- og byutvikling i Fredrikstad kommune.

Fra Trosvik til Begby

– Etter mange år med pendling til Oslo, ser jeg frem til å bytte ut NSB med sykkelen, smiler Torp.

Han er ekte Trosvik-gutt, men etter noen år i Oslo, har han de siste 11 årene vært bosatt på Begby med kone og to barn.

Det med sykling krever muligens en oppgradering av utstyrsparken, men 42-åringen får blant annet ansvar for kommunens sykkelprogram, og er dermed bokstavelig talt programforpliktet til å gi tohjulingen en sjanse.

– Det er sikkert lurt å si det i avisen, så legger jeg litt ekstra press på meg selv til å ta sykkelen også på regnværsdager, humrer han.

Fyldig CV

Byens ferskeste etatssjef har flere år i Oslo kommune, i Kommunal- og moderniseringsdepartementet og i Husbanken på CV-en

De siste årene har han vært avdelingsdirektør i Husbanken.

– Jeg gleder meg til å jobbe med byutvikling i Fredrikstad, en by i sterk vekst. Denne veksten innebærer mange muligheter, men også utfordringer. Det er mye å sette seg inn i, sier etatssjefen.

– Det å skape bærekraftig vekst er en utfordring. Vi må klare å skape en kommune med rom for alle og møte fremtiden med bærekraftige løsninger, sier Torp.

I Husbanken har han jobbet mye med boligmarkedet. Det er noe han ser frem til å bryne seg på også i Fredrikstad kommune.

– Fredrikstad har i hvert fall de siste ti årene opplevd en voldsom boligprisvekst. Det skaper aktivitet, verdier og arbeidsplasser, men det er en utfordring at ikke alle får være med på dette. Stadig økende boligpriser fører til at flere får en utfordring med å etablere seg på boligmarkedet.

Les også

FMV Vest: Grunneierne skal lage felles veiledere for 850 mål – med 20.000 innbyggere

– Dette gjelder jo ikke bare Fredrikstad, men i mange kommuner. For en kommune er det krevende å alene skulle påvirke utviklingen på et område som i all vesentlighet er markedsstyrt. Stadig økende boligpriser representerer en samfunnsutfordring som krever dialog og samhandling med flere aktører for å løse, påpeker Torp.

100 ansatte

Nå skal han bli kjent med rundt 100 medarbeidere i etat for miljø- og byutvikling. Etaten han nå leder består av virksomhetene geomatikk, næringsutvikling, regulering og byggesak, bærekraftig samfunnsutvikling og miljø- og landbruk.

Les også

Toppleder i kommunen gir seg etter fem år i jobben

Det siste året har 42-åringen sittet på hjemmekontor på Begby. Det er det foreløpig slutt på.

– Jeg er så heldig å få være på jobb i rådhuset i hvert fall i en liten periode fremover. Å jobbe i egen by er noe jeg ser frem til. Selv om jeg har hatt arbeidssted i Oslo i mange år, er jeg jo engasjert i lokalsamfunnet her jeg bor, sier Torp på tampen av sin første arbeidsdag i kommunen.

Les også

Nå gjøres det klart for Arena Fredrikstad og ny skole

Les også

– Mange blir ekskludert når kommunale tomter selges til høystbydende

Les også

Martin har fått seg ny jobb – skal utvikle attraktive boliger

Kommentarer til denne saken