Til og med 31. august kan forbipasserende nyte kunstverkene som er utstilt i galleriet «No 13», på hjørnet i Hans Jacob Nilsens gate.

Dette er den andre delen av utstillingen «I skyggen av korona», med undertittel «Del 2: Kunsthåndverk».

Her stiller til sammen syv kunstnere fra Hydrogenfabrikken og NTP frem sine verk.

Dermed kan forbipasserende se keramikk- og porselensinstallasjoner, tekstil-vevnader og en rekke andre håndverk, til alle døgnets tider.

Krisetid for kunstnere

Det er Bibbi Børresen og Fredrikstad Kunstnerunion Sirius, som er primus motor bak prosjektet.

– Vi satt i gang dette for to grunner. Alle gallerier ble stengt ned, alle prosjekter ble enten avlyst eller utsatt, og inntektskildene til kunstnere forsvant. Da stod det igjen en stor gruppe mennesker, som fortsatt hadde de månedlige utgiftene de måtte betale, forteller hun.

Og fortsetter:

– Spørsmålet ble hvordan vi skulle nå ut til publikum. Vi kunne jo ikke ha utstillinger hvor folk kunne komme og samles – da fant vi ut at vi skulle ha vindusutstilling. Jeg ringte Rami (eieren av «No 13», journ. anm) og han var positiv med en gang.

Samlet inn 50.000 til støtteordning

«I skyggen av korona» er et tiltak for å vise den økonomiske situasjonen for kunstnere som faller utenfor støtteordningene, ifølge Børresen.

– Vi fant ut at dersom vi sammen kunne gjøre en kraftanstrengelse og få ut vår situasjon, kunne vi starte et fond for å støtte de som var hardest økonomisk rammet av pandemien. Vår lønn og vårt honorar i denne utstillingen, går inn i fondet, forklarer hun.

Til nå har solidaritetsfondet fått inn nærmere 50.000 kroner.

Prosjektet er også støttet av Fredrikstad kommune og Kulturrådet. Utstillingen ble åpnet fredag kveld, hvor blant annet leder i kultur- og miljøutvalget, Erik Skauen var tilstede.

(Snart) 100-åring er en av kunsterne

Bibbis mor, Eva Børresen, fyller 100 år i november. Hun er en av dem som har bidratt med kunstverk.

– Hun har laget 13 porselensfugler til utstillingen, og i forrige uke malte hun dem, mens jeg brant dem i ovnen på verkstedet, forteller Bibbi.

Eva er utdannet ved akademiet i Stuttgart, og har arbeidet med keramikk i over 75 år.

Hun har også laget to store krukker, som nå kan sees gjennom vinduet i galleriet.

– Mor jobber når hun har lyst og er i form til det, og hun har gått opp de 62 trappene det er til verkstedet mitt på NTP, smiler hun.