Gå til sidens hovedinnhold

Henriksen og Hermansen fremfører Taube og Bye - «i samma båt»

Søndag møtes Paul Henriksen og Alexander Hermansen i Brottet for å spille og snakke om de to gamle kjempene, Evert Taube og Erik Bye.

For abonnenter
Innsendt

For snart to år siden innledet Alexander Hermansen og Paul Henriksen et samarbeid knyttet til Erik Byes sanger og mangesidige liv og virke. Bakgrunnen for Pauls engasjement i dette var det mangeårige samarbeidet og kontakten med Erik Bye gjennom jobben i Kirkens Nødhjelp.

Nært forhold

Da Erik Bye døde i oktober i 2004 skrev Paul en «nekrolog» i kåseriform som Alexander igjen har satt melodi til. Dette var bakgrunnen for et samarbeid som i 2019 resulterte i en konsertrunde i regi av Den kulturelle spaserstokken (rundt 30 konserter).

Med felles interesse både for musikken til Evert Taube og Erik Bye, for maritim kultur og historie samt for Latinamerikansk kultur (vi har begge erfaringer fra flerårig kontakt blant annet med Guatemala), så ønsker vi nå å ta samarbeidet videre gjennom en konsert i Brottet amfi søndag 9. august.

Les også

Paul debuterer med en Erik Bye-hyllest

Igjen er det Alexander som står for det musikalske. Paul binder dette sammen gjennom historier og selvopplevde erfaringer med Erik Bye og et skråblikk på disse personlighetenes betydning og innflytelse på svensk og norsk visetradisjon. Vi spør blant annet; hva hadde Taube og Bye felles, og hva var den store forskjellen på disse folkekjære artistene?

Etterlengtet samarbeid

Det hører med til historien her at Bye hadde stor sans for Evert Taube, noe han prøvde å omsette i en programserie i NRK. Etter en belivet aften i Stockholm ble avtale gjort om dette, men Taube fulgte, til stor skuffelse for Erik Bye, ikke opp avtalen.

Han hadde reist til Frankrike og glemt avtalen som brått ble avsluttet.

En av Taubes vakreste sanger «Så lenge skutan kan gå» tok imidlertid Erik Bye med seg videre gjennom en norsk versjon. Naturlig nok er denne sangen på repertoaret i en konsert som også inviterer til allsang.

  • I fjor spilte Hermansen og Henriksen flere konserter med Bye og Taubes musikk. Her kan du lese publikummer Barbro Thorbjørnsen Bjørcks anmeldelse av en av konsertene.

Les også

Leseranmeldelse: Premiere på «Takk, Skipper Erik»

Sammen på scenen

Det er også verdt å nevne at denne konserten blir en lenge etterlengtet debut for Alexander Hermansen i Brottet. Hva er mer hyggelig da enn at undertegnede, etter mange års arbeid i Brottet (både bak og på scenen) kan stå som medaktør når vi inviterer til en konsert vi har kalt «Taube og Bye i samma båt».

Grunnet koronasituasjonen er det desverre satt et tak på maks 170 publikummere når Paul og Alexander møtes i Brottet den 9. august.

Kommentarer til denne saken