Mens håndsåpa koster 16,20 kroner på Meny, er prisen for dusjsåpa 37,30 kroner på samme butikk. Også hos Oda.no er det stor prisforskjell. Håndsåpa koster 15,40 kroner, mens dusjsåpa koster 37,20 kroner. Begge produktene har 250 milliliter med såpe, og ingredienslista er helt lik.

Med andre ord: 130 prosent prisforskjell hos Meny, og hele 141,5 prosent i forskjell på håndsåpa og dusjsåpa hos Oda.

- Hvis det er samme innhold, må jeg si at jeg er sjokkert, sier Rune Nikolaisen, som står bak Gjerrigknark.com, til Nettavisen.

- Jeg tror de fleste vil tro at det er noe annet i dusjsåpa. Om det ikke er noen forskjell, så er det noen som prøver å lure ekstra penger ut av forbrukeren, sier han.

- Gjør stort sett det samme

Einar Uggerud, professor og leder ved kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo, sier at blandingsforholdet kan være ulikt selv om ingrediensene er de samme.

- En dusjsåpe og håndsåpe gjør jo i store trekk det samme. Men kjemisk sett kan det være at det er brukt litt andre oljer og parfymer i en dusjsåpe enn i en håndsåpe, som kan være med på å gi en spesiell kvalitet på produktet, sier han til Nettavisen.

Han forklarer at det kan være brukt veldig små mengder av en annen ingrediens i det ene produktet som ikke er i det andre, men som utgjør en liten forskjell. Dette trenger heller ikke nødvendigvis å stå oppført på innholdslista.

- Men såpene som selges i Norge i dag er nokså like hverandre, for det er ikke så mange ting å spille på, sier han.

Vil ikke svare

Nettavisen har vært i kontakt med daglig leder Camilla Cappelen Mazzocchini i Unilever Norge, som produserer Neutral.

Hun har ikke svart på Nettavisens spørsmål om det egentlig er en forskjell på Neutral dusjsåpe og håndsåpe, og eventuelt hva forskjellen er.

Mazzocchini har heller ikke svart direkte på hvor ulike såpene egentlig er, dersom det stemmer at det er noe ulikt blandingsforhold i de to såpene - til tross for at ingrediensene som er oppført er like og står i samme rekkefølge.

- Ingredienslistene viser ingrediensene nevnt i fallende rekkefølge, men prosentandelen av hver ingrediens kan variere fra produkt til produkt. Så selv om ingredienslistene for to produkter er identiske, kan mengden ingredienser variere mellom disse to produktene, skriver hun i en e-post til Nettavisen.

- Av konkurransemessige årsaker, deler vi av prinsipp aldri detaljer om ingrediensprosenter for noen av våre produkter. Våre produkter er designet for den bruken de selges for, og vi anbefaler at de brukes til det formålet de er designet for, sier hun.

Mazzocchini trekker også frem at de som produsent og leverandør ikke har noen innvirkning på salgsprisen i butikkhyllene, siden forhandlerne - altså butikkene -bestemmer prisene selv.

- Derfor kan prisen variere mellom de samme produktene mellom forskjellige forhandlere og butikker, sier hun.

- Ulik innkjøpspris

Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef i Meny, henviser til leverandøren for detaljer rundt produktene og ingredienser.

Hva gjelder prisforskjellen, svarer hun følgende:

- Generelt er vår prissetting styrt av innpris fra leverandør og priskonkurransen i markedet. I dette tilfellet er både innprisen og konkurransen ulik for de to produktene.

Det er som nevnt ikke bare Meny som selger Neutral med stor prisforskjell på håndsåpa og dusjsåpa, men også Oda.no, som driver med hjemlevering av dagligvarer.

- Prisforskjellen mellom Neutral Håndsåpe 250 ml og Neutral Dusjgele 250 ml forklares for det meste av svært ulik innkjøpspris. Dette er noe produsenten må forklare. I tillegg har konkurransen mellom oss i lavprissegmentet drevet ned prisen på håndsåpa, sier Tor Erik Aag, kommersiell direktør for Oda, til Nettavisen.

Han trekker imidlertid også frem at prisen hos Oda på dusjsåpa på 250 ml, er nøyaktig lik dagens pris hos Rema, Kiwi og Extra. Samtidig påpeker Aag at Oda selger Neutral Dusjgele 750 ml til markedets laveste pris.

- Enhetsprisen på denne er veldig mye lavere enn prisen på 250 ml, og ganske lik Neutral håndsåpe, sier han.

- Kan spare penger

Om det er slik at det faktisk er små forskjeller mellom såpene, med tanke på for eksempel blandingsforhold, er likevel inntrykket forbrukeren sitter igjen med at såpene ser like ut.

- Ja, det er det samme som med egne merkevarer - det påstås at det er vesentlige forskjeller. Men produktene er jo gjerne veldig like, sier Nikolaisen.

Selv har han prøvd å bruke håndsåpe som dusjsåpe, og ser ingen problemer med det. Han anbefaler andre å prøve det samme, og se om det faktisk er forskjeller på dusjsåpa og håndsåpa.

- Kanskje man blir villig til å bytte til håndsåpe om det er noe man kan spare penger på, sier han.

Prisene ble sjekket 25. og 26. oktober. Det kan hende at flere dagligvarekjeder har samme varer og med samme prisforskjell, men vi har sett på Meny og Oda.