Han har havnet i godt selskap med mange av Norges dyktige bakspillere. De som ikke synes på filmen, men er bakmenn. Mannen fra Bjølstadfjellet på Kråkerøy startet sin karrière i Fredriksstad Blad, men ville videre fra stillbilder til film. Utdannelsen tok han i England, og de siste ti årene har han gjort seg bemerket med Nordic Docs på Fredrikstad kino. Han er ikke en mann som tar stor plass og trives egentlig ikke i rampelyset.

Men: Roestad har vært leder og styremedlem i Norsk Filmforbund og Norske Filmfotografer, og nylig gikk han av som president i IMAGO (The European Federation of Cinematographers), der han var generalsekretær fra 2003 til 2008, og senere president. Han har også undervist i Volda.

– Storslagent

– Dette var storslagent, det må jeg si. Det sitter to barnebarn og ser på som er stolte, og det er jeg også. Dette er helt fantastisk. Takk til kona for å ha holdt ut, og dette er en uforglemmelig kveld, sa prisvinneren midtveis i Amandasendingen på NRK.

Han ble presentert av Renate Reinsve (kåret til beste kvinnelige hovedrolle på Filmfestivalen i Cannes i 2021 for sin rolle i Joachim Triers filmkomedie «Verdens verste menneske»).

Hun understreket hans samarbeid med Wam og Vennerød (seks filmer 1973-1980), Vibeke Løkkeberg og Anja Breien, for å nevne noen.


– Verdsatt

– Vinneren er en lavmælt, verdsatt og kunnskapsrik fagmann som har jobbet i en bred genre. Derfor er det en glede å be Paul René Roestad ta imot Gullklapperen, sa skuespilleren før en velkledd herre entret scenen i Haugesund og fikk applaus og statuett utformet av Nils Aas.

Allerede for over 50 år siden assisterte han Ingemar Bergmans legendariske fotograf Sven Nykvist i «En dag i Ivan Denisovitsj’ liv». Nå er han en del av klubben der miljøet hedret gode skapere.

Gullklapperen har blitt delt ut siden 1990.