Sykehuset Østfold fant kreft hos 129 personer

FORSKNING: Forskningen på tarmkreft ledes av overlege Per Sandvei.

FORSKNING: Forskningen på tarmkreft ledes av overlege Per Sandvei. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Over 25.000 østfoldinger har til nå takket ja til tarmkreftscreeningen som sykehuset har tilbudt. For en god del mennesker kan det også bety at deres liv er reddet.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) To og et halvt år ut i det nasjonale pilotprogrammet for screening av tykk- og endetarmskreft, som Østfold altså deltar i, har nemlig gitt noen helt tydelige svar. Det bekrefter overlege og sarping Per Sandvei.

– Vi har litt etterslep på tallene. Men fram til i fjor høst har vi avdekket kreftsykdom hos 129 personer. Tar vi med det siste året, kan vi nok legge på en 30 personer til med kreft. I tillegg har vi operert og fjernet polypper med alvorlige celleforandringer, som kan være forstadier til kreft, hos godt over 1.000 mennesker, forteller Sandvei.

Det betyr også at flere liv kan være reddet.

Opererer før spredning

– Når vi oppdager kreft i tarmen på et tidlig tidspunkt, kan vi operere pasienten før sykdommen sprer seg. Og det betyr at pasienten kan bli helt frisk. Ofte kommer jo pasientene til oss først når de har fått symptomer, påpeker Sandvei.

Kreft i tykktarmen er en av de hyppigste kreftformene både hos menn og kvinner.

Alle damer og menn i Østfold som var mellom 50 og 74 år da studien startet i 2012 - det er rundt 70.000 personer - har fått eller skal få invitasjon om å være med i studien. Rundt halvparten har så langt takket ja til å bli med.

– Hjelper seg selv

– Vi hadde i utgangspunktet tenkt å være ferdig til sommeren neste år, men ser at vi trenger å bruke ytterligere ett år for å komme i mål.

Da håper selvfølgelig overlegen at så mange som mulig deltar.

– De hjelper både seg selv og forskningen, sier Sandvei til SA.

Studien ble startet opp etter et initiativ fra professor Geir Hoff og ledes nå av Thomas de Lange fra Kreftregisteret. Det er nevnte Sandvei som styrer framgangen i Sykehuset Østfold.

De personene som er med i studien får enten tilbud om undersøkelse eller å sende inn avføringsprøve, opplyser Sykehuset Østfold på sin nettside.

– Det er vanligvis en lite plagsom undersøkelse og det er ikke behov for smertestillende, sier Sandvei.

Få symptomer

Det er ikke mulig å melde seg på undersøkelsen. Alle som er plukket ut og får et tilbud om å delta vil få innkalling til det.

For å håndtere de mange undersøkelsene knyttet til studien, er det faktisk bygget opp et eget screeningssenter ved sykehuset i Moss.

– Tarmkreft gir få symptomer før svulsten kan ha blitt ganske stor. Men heldigvis er dette en kreftform som utvikler seg ganske langsomt. Derfor har vi ganske god mulighet til å fjerne sykdommen, sier Sandvei.

Etter ti år skal det undersøkes hvor mange som har fått påvist kreft i tykktarmen.

– Det er gjort flere undersøkelser på dette tidligere, men ikke så omfattende som den vi nå er i gang med, sier Sandvei til sykehusets nettside.

Artikkeltags