Gå til sidens hovedinnhold

Heia statistikk-jentene fra Gressvik som skal til landsfinale om kvinnelig valgdeltagelse

«Hele 370 lag deltok i Den Europeiske statistikk-konkurransen via Statistisk sentralbyrå (SSB). «Team 221» fra Gressvik ungdomsskole er ett av fem lag som har kvalifisert seg til landsfinalen.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I forrige uke var det 110 år siden Anna Rogstad som første kvinne tok sete i Stortinget, som møtende vararepresentant. Ti år etter ble Karen Platou den første faste kvinnelige stortingsrepresentanten. Begge deler var sikkert blant hendelsene jentene i laget «Team 221» fra Gressvik ungdomsskole har drøftet i arbeidet med oppgaven til Den Europeiske statistikk-konkurransen.

De har fått utdelt statistikk over valgdeltagelse fra 1900-tallet og frem til i dag. Jentene har vært opptatt av hva som har skjedd etter at kvinner fikk stemmerett på lik linje med menn. I oppgaven har de derfor valgt å konsentrere seg om kvinners valgdeltagelse og historiske hendelser som kan ha påvirket valgdeltagelsen.

Det er mange faktorer som påvirker troen på at vår stemme teller ved et valg. Men når vi ikke benytter stemmeretten, overlater vi til andre å bestemme. Det er derfor partipolitisk enighet i Norge om at en høy valgdeltagelse er viktig for vårt demokrati. Alle er også opptatt av å motivere de yngste velgerne til å delta ved valg. På den måten kan de være med på å forme både dagens og morgendagens samfunn.

Det er derfor så ekstra flott at jentene ved Gressvik ungdomsskole valgte nettopp dette temaet. Jeg håper arbeidet har inspirert dem til samfunnsengasjement, og at klassekameratene også blir engasjert og motivert til å lære mer om demokrati og valgdeltagelse. Et slikt tverrfaglig arbeid med statistikk, historie og samfunnsfag gir mange muligheter for virkelig å forstå nytten av fagene og kunnskapen.

Hele 370 lag deltok i Den Europeiske statistikk-konkurransen via Statistisk sentralbyrå (SSB). «Team 221» fra Gressvik ungdomsskole er ett av fem lag som har kvalifisert seg til landsfinalen. Jeg heier på elevene Helene, Malin, Kaja og lærer Kari-Anne fra Gressvik ungdomsskole og krysser fingrene for at de fredag får vite at de er videre til den europeiske finalen. Lykke til!

Kommentarer til denne saken