Gå til sidens hovedinnhold

Hedring av kulturlivet i et unntaksår. Hvem fortjener pris i år?

Fredrikstad kultur- og idrettsliv blir hedret hvert år under Frederikprisen i januar, og i år er intet unntak. Fredrikstad kommune deler ut tre egne priser: idrettsstipend, kulturstipend og Kong Frederiks Hederspris. Nå nærmer det seg fristen 2. november for å søke stipendene og melde inn kandidater til Kong Frederiks Hederspris.

Innsendt

Frederikprisen avholdes årlig, og det var i fjor 30 år siden første gang prisutdelingen ble arrangert. Mellom de mange prisene får publikum et storslått show med kulturelle høydepunkt fra året som har gått, og noen smakebiter på hva som kommer på Fredrikstads scener i 2021. Showet planlegges lørdag 16. januar 2021 og hovedshowet vil også sendes direkte på FBTV.

Frederikprisen er et samarbeid mellom Fredrikstad kommune, Torvbyen, Installatøren, Obos, Scandic City og Fredriksstad Blad. City Scene Produksjoner AS har produksjonsansvar.

Idrettsstipend

Vinner av fjorårets idrettsstipend var Amalie Bustgaard Pettersen på 16 år. Søkeren gikk sitt første år på Wang videregående skole. Hennes store lidenskap er konkurransedrill. Konkurransedrill går ut på at man både danser og driller med enten en, to eller tre staver, individuelt eller i tropp. Hun er 12 ganger norgesmester individuelt og har vært på landslaget sju år på rad.

Juryen la til grunn at Amalie Bustgaard Pettersen har prestert svært godt både nasjonalt og internasjonalt de siste årene, og stipendet vil komme godt med i hennes videre satsing frem mot verdensmesterskapet i Twirling i Nederland i 2020.

Søker må være i aldersgruppen 16 -30 år og hjemmehørende i Fredrikstad eller representere en idrettsforening hjemmehørende i Fredrikstad.

Kulturstipend

I fjor ble Frida Augusta Gudim (20) tildelt stipendet for å videreutvikle seg som klassisk sanger. Hun gikk i fjor andre året på klassisk utøvende sang på Universitet i Stavanger. Helt fra åtte årsalderen har hun vært opptatt av musikk, og da hun var 13 år deltok hun i Melodi Grand Prix Junior (2012) og kom til finalen. I 2014 kom hun til landsfinalen i Ung kultur møtes (UKM). Videre gikk hun på musikklinjen på Greåker videregående skole, før hun tok et år med klassisk sang på Toneheim folkehøgskole. Drømmen hennes er å jobbe som utøvende sanger og kunne leve av musikken.

Stipendet kan søkes av enkeltpersoner med hjemmeadresse i Fredrikstad. Stipendet kan gis både til profesjonelle og amatører. Unge søkere prioriteres.

Kong Frederiks Hederspris

Kveldens hovedpris – Kong Frederiks Hederspris, blir hvert år utdelt av ordføreren. Kong Frederiks Hederspris 2019 ble tildelt Terje Brevik. Han har spilt utallige roller i forestillinger mange steder i Østfold, og medvirket i en rekke produksjoner innen teater, utespel, film og tv.

Brevik har vært instruktør ved flere teateroppsetninger i byen, og har de siste årene hatt med seg nærmere tusen 5.-klassinger årlig på byvandringen Opplevelsesdag i Gamlebyen, som del av den kulturelle skolesekken i Fredrikstad.

Hedersprisen består av en byste i bronse av kong Frederik laget av kunstner Birthe Marie Løveid.

Hedersprisen kan gis til enkeltpersoner bosatt i kommunen som gjennom flere år har vist evne og vilje til å yte en aktiv kulturinnsats utover det vanlige.

Fristen for innsending av forslag på kandidater i år er fristen 2. november (siden 1. november er en søndag i år)

Fredrikstad kommunes priser i 2019

  • Fredrikstad kommunes idrettsstipend 2019 på 25.000 kroner ble tildelt utøver i konkurransedrill Amalie Bustgaard Pettersen
  • Fredrikstad kommunes kulturstipend 2019 på 25.000 kroner ble tildelt student i utøvende klassisk sang Frida Augusta Gudim
  • Kong Frederiks Hederspris ble tildelt skuespiller og teaterinstruktør Terje Brevik.
  • Fredrikstad kommunes jury består av tre politiske representanter oppnevnt av kultur- og miljøutvalget, en ungdomsrepresentant fra Fredrikstad ungdomsråd og en representant oppnevnt av kommunedirektøren.

Kommentarer til denne saken