Det mener en av Fredrikstad Arbeiderpartis yngste listekandidater gjennom historien, 17 år gamle Hashim Abdi. Nå vil unggutten oppfylle en av sine viktigste drømmer: Å bli politiker.

– Jeg har vært med i AUF siden jeg var 13. At jeg nå har fått en plass på lista er bare helt fantastisk! smiler Hashim fra øre til øre.

Fra Somalia

I det Fredriksstad Blad møter ham har Hashim nettopp avsluttet en tale for foreldre og elever ved Frederik II videregående skole.

– Jeg er elevrådsleder også. Kjempespennende! gestikulerer 17-åringen, som ble født i Norge kort tid etter at familien kom til Trondheim som flyktninger fra Somalia.

– Hva er det som motiverer deg til å bli folkevalgt?

– Målet om å skape et bedre samfunn. Jeg vil slåss for mer rettferdighet. I Fredrikstad som i mange andre større bykommuner er det mange barnefamilier som sliter tungt i hverdagen. Jeg kjenner selv til flere eksempler. Vi kan ikke fortsette å ha et sånn. Vi må gjøre noe med de sosialøkonomiske problemene! sier Hashim engasjert.

Vil ikke kritisere Støre

– Men hva tenker du om at ditt eget parti synker som en sten på meningsmålingene? Ap har havnet under 20 mens Høyre har vokst til over 30 prosent?

– Det ønsker jeg ikke å si noe spesielt om. Jeg tenker at det er lokalpolitikken jeg skal konsentrere meg om – ikke rikspolitikken. Og lokalt mener jeg partiet har mange dyktige politikere som for eksempel Siri Martinsen og Atle Ottesen. De gjør en kjempejobb, uttaler Hasmin, som etter endt videregående skole om to år vil starte på sosialøkonomi-studier.

– Er du sosialøkonom har du et godt grunnlag for å bli en god politiker. For mitt interessefelt passer en slik utdannelse bra, mener 17-åringen.

Han er i dag bosatt på Nabbetorp med fire søstre og to foreldre. Faren Mohodin Omar Abdi (52) har også bakgrunn fra Ap gjennom snart to perioder i bystyret.

Stolt pappa

Senior sier dette om sønnen som nå sikter seg inn i kommunens øverste politiske organ:

– Jeg er veldig stolt av ham. Han er så engasjert! Jeg tror han kommer til å nå langt.

– Hva med deg og den videre karrièren?

-Jeg har sagt til nominasjonskomiteen at det får være nok med to perioder. Nå får vi slippe de yngre til, svarer Hasmins far, Mohodin Omar Abdi bestemt.

Veteran vil ha fornyelse

Også Ap-listas eldstemann, Svein Høiden (76), synes det er flott å slippe de unge til i partiet som for et par generasjoner siden ble betraktet som et gubbevelde:

– For å si det sånn; det er viktigere at Hasmin og de andre unge får plass i Bystyret enn meg. Tross alt er det de unge som er fremtiden.

– Et bystyre sammensatt av mange unge og noen eldre som kan øse av sin erfaring tror jeg er optimalt. Og i Fredrikstad Ap synes jeg vi har vært både flinke og heldige som har fått med så mange mennesker med ulik verdensbakgrunn. Der er vi ledende! mener Høiden, som har både ordførerbakgrunn fra Rolvsøy og snart 50 års erfaring som lokalpolitiker.