Har du sittet på gjerdet og lurt på om du skal bruke høstferien på å reise på handletur til Sverige, er tiden inne for å slå til nå, slår Nettavisen fast.. 

Den svenske kronen har nemlig ikke vært svakere siden før oljeprisfallet – vi må faktisk helt tilbake til begynnelsen av juni 2015. Kursen ligger nå på rundt 0,93.

– Den svenske kronen har svekket seg betydelig. Nå må vi vel et nesten halvannet år tilbake i tid – til før oljeprisfallet – siden det var like lønnsomt å reise til Sverige for å handle, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til Nettavisen.

Mens den norske kronen er blitt sterkere etter rentemøtet har alle andre valutaer blitt svakere.

– Nå er svenskekronen på full fart ned fra den norske, og kronen styrker seg hele tiden mot alle valutaer, sier Gundersen.

Han legger imidlertid til: 

– Det lønner seg å handle i Sverige hvis du handler det som er billigere i Sverige. Men hvis du i tillegg handler masse ekstra, for eksempel mye brus og mye godteri, går vinningen opp i spinningen og du vil bli sittende igjen med en kassalapp som er like stor som den ville vært i Norge.

– Stadig billigere mot jul

– Hvis valutakursene fortsetter å gå ned, vil det lønne seg enda mer å reise til Sverige jo nærmere jul man kommer. Noe som ifølge Gundersen kan love godt både for julehandel i Sverige og shopping i London. 

– Den norske kronen styrker seg mot alle valutaer, og det blir billigere og billigere å reise til utlandet – både til Sverige, Storbritannia og USA.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, konkluderer også med at det er mer å spare på grensehandel i høst enn det har vært på en stund.

Samtidig oppfordrer hun folk til å holde tunga rett i munnen når de skal betale for å unngå butikkbestemte kurser. 

– Vi får litt rabatt på grunn av valutaen, men det er også så viktig å huske på å betale i svenske kroner når man får spørsmål om dette i kassen. Jeg ser mange nordmenn velger norske kroner når de handler i Sverige. Det man må huske på er at det da er butikken som setter kursen, og det blir dyrere, sier hun til Nettavisen.

Økt besøk med 4,2 prosent

På Nordby shoppingcenter i Strømstad gjør senterledelsen seg klar for storinnrykk i ferien. Det regnes med at høstferieuken vil bringe med seg 40 prosent flere til senteret enn ellers i året. 

– Mandag til og med søndag i høstferieuken forventer vi minst 150.000 besøkende. Det er litt flere enn i fjor, men det er også væravhengig. Hvis solen fortsetter, kommer det ikke like mange, fordi flere da vil reise mot havet. Men begynner det å regne mot slutten av uken, kan det komme virkelig mange, sier senterleder på Nordby shoppingcenter, Ståle Løvheim.

Så langt i år har kjøpesenteret hatt 5,3 millioner besøkende. Det er en økning på 4,2 prosent fra i fjor.  

Og til tross for en svak krone i fjor, hadde Nordby shoppingcenter sitt beste år noensinne, med en omsetning på 4,052 milliarder.

Dette bør du shoppe

Forbrukerøkonomene anbefaler handlere som skal på tur for første gang å gjøre research på forhånd og møte forberedt for å ikke gå i fella og handle matvarer som er like dyre som i Norge. 

– Nøkkelrådet mitt til de som synes det er kult med svenskehandel er å planlegge og vite hva man skal kjøpe.

- Dette sparer jeg selv mye på når jeg handler i Sverige. Kjøp så mye du kan, men legg i fryser og skap når du kommer hjem, sier Gundersen. 

Er du ute etter å spare penger, bør du unngå å gå rundt i butikken uten mål, da du gjerne kan ende opp med å kjøpe masse ting du ikke trenger. Det kan derfor lønne seg å lage en handleliste. 

– Handler man på impuls, er man butikkenes drømmekunde, sier Magne Gundersen.

– Det som tradisjonelt sett er veldig billig, er kjøttvarer som kylling, hamburgere, biff og annet kjøtt. Noe annet som kan være en del billigere er brus, og gjerne brett med brus – som går for halve prisen av det den gjør i Norge. Sjampo, såpe, vaskepulver og litt sånt er også billigere, sier Gundersen. 

– På grønnsaker er det ikke så veldig mye å spare, og så er det generelt sett lurt å sjekke på nettet når det kommer til pris. Typiske matvarer som er langt billigere i Sverige er kjøtt, alkohol og tobakk, som har høyere avgifter i Norge, sier Silje Sandmæl. 

Ta med reisen 

Det kan også være lurt å ta med bensin- og transportutgifter i regnestykket for å få et riktigere inntrykk av hva du sparer på å handle i Sverige sammenlignet med Norge. 

Er du en av dem med mye svenske kontanter hjemme, begynner det å haste med å få brukt dem opp.

Sverige holder nemlig på med det største pengeskiftet i landets historie og alle mynter og sedler, bortsett fra 10-kronen, skal skiftes ut de neste to årene.