Ny Køber-musikal kan ende opp på Broadway

Prosjekteiere: Veslemøy Ruud Zwart og Harald Zwart er initiativtagere til den nye Køber-musikalen.

Prosjekteiere: Veslemøy Ruud Zwart og Harald Zwart er initiativtagere til den nye Køber-musikalen.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Veslemøy og Harald Zwart drømmer om å ta musikalutgaven av Køber-saken til Broadway. Men først skal konsertversjonen ha urpremière på festspillene i Bergen neste år.

DEL

Det kjente filmekteparet har alliert seg med artistparet Karoline Krüger og Sigvart Dagsland som nå er i full gang med å skrive musikken til det som en gang skal bli en fullblods musikal. I skrivende stund skal ca. 20 sanger være ferdig komponert. Mike McGurk, som Sigvart Dagsland har samarbeidet med i en årrekke, skriver sangtekstene.

Zwart-ekteparets storstilte Køber-planer ble presentert i Bergens Tidende i går. Der fremgår det at musikalprosjektet har fått navnet «Seance».

Konsertversjonen av musikalen skal ha urpremière i Grieghallen under Festspillene 1. juni neste år. Deretter skal den spilles på Baroniet i Rosendal 3. juni og i Stavanger Konserthus 5. juni.

Begeistret i USA

– Jeg har presentert Køber-planene for agentene mine i USA, og de er strålende fornøyde. Interessen for å gjøre noe i USA er absolutt til stede, men nå konsentrerer vi oss fullt og helt om konsertversjonen, sier Harald Zwart til Bergens Tidende.

Filmregissøren fra Fredrikstad har i mange år vært fascinert av Køber-saken som utspilte seg her i distriktet i mellomkrigstiden.

Zwarts hytte på Hankø ligger bare et stenkast fra byfogd Ludvig Dahls landsted hvor spiritistiske seanser foregikk på 1930-tallet.

Tv-serie kansellert

Det var også på Hankø at byfogden druknet under mystiske omstendigheter i 1934. Året før hadde datteren Ingeborg varslet ulykken i en spiritistisk seanse på Cicignon.

Harald Zwart skriver og regisserer mens kona Veslemøy Ruud Zwart skal produsere musikalen. De opprinnelige planene var å lage spillefilm om Køber-saken, deretter ble ideen om en serie på TV Norge lansert.

Meningen var at produksjonsselskapet Funkenhauser, som Harald Eia og Bård Tufte Johansen står bak, skulle lage tv-serien, men den ble etter hvert kansellert fordi man ikke klarte å finansiere serien.

 Nå er det musikalformatet som har fullt fokus, selv om Harald Zwart ikke har lagt filmplanene helt på hylla.

Musikal nummer to

I følge Harald Zwart har deres musikalplaner eksistert helt siden 2011. Etter at Sigvart Dagsland og Karoline Krüger besøkte Zwart-ekteparet på Hankø denne sommeren, ble fokuset vendt fra film mot musikal.

– En kveld gikk vi bort til Dahl-huset som sto tomt. Vi ble veldig inspirert av å være der, og siden har vi hatt en prosess gående, fremholder Harald Zwart overfor Bergens Tidende.

Dette blir andre gang at den uløste mordgåten transformeres til musikal. I fjor ble Køber-saken satt opp som musikal på Hankø Fjordhotell med Bjørn Skagestad og Maria Arredondo i hovedrollen. Musikalen baserte seg på et manus av Stig Nilsson og ny musikk komponert av Jorunn Westeraas.

Harald Zwart håper at Køber-musikalen kan lages i samme ånd og tone som «Sweeney Todd», der musikken mikses inn i et mørkt og morbid univers. Sceneversjonen som presenteres neste år vil involvere 4–5 musikere, et kor og tre amerikanske skuespillere.

Lokale bøker i bunnen

I bunnen for Zwarts Køber-prosjekt, ligger to «lokale» bøker som Zwart-ekteparet har sikret seg rettighetene til og bygger sin research på.

Den ene boken heter «Spiritisme og virkelighet, et tidsbilde fra 30-årene», skrevet av tidligere politifullmektig i Fredrikstad, Henrik Eriksen (Liv Daa Gabrielsens far).

Den andre heter «Mysteriet Ingeborg Køber» og er ført i pennen av Ivo de Figueiredo som bodde i Fredrikstad i mange år.

Køber-saken:

Den 8. august 1934 druknet Fredrikstads byfogd Ludvig Dahl under bading på Hankø.

Eneste øyenvitne var hans datter, Ingeborg Køber, som tidligere hadde varslet farens død i en spiritistisk seanse.

Hun ble rettslig avhørt, men ble aldri tiltalt, og saken ble henlagt.

Den blusset opp igjen da det ble avdekket underslag på byfogdkontoret i Fredrikstad. Byfogdens kone, Dagny, som arbeidet på kontoret, begikk selvmord, men etterlot seg et brev der hun tilsto underslaget.

Det ble kjent at byfogdens livsforsikring på 60.000 kroner, tilsvarende underslagsbeløpet, ville ha utløpt ved hans 70-årsdag i september 1934.

Artikkeltags