Kommentar: Zwarts metoder

Harald Zwart gjør skjulte lydopptak i kampen mot Husebukta-prosjektet på Hankø.

Harald Zwart gjør skjulte lydopptak i kampen mot Husebukta-prosjektet på Hankø. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDet vibrerte i mobilen en fredag kveld. Nummeret på skjermen var helt ukjent for meg. Det begynte med +1. «Hei det er Harald Zwart som ringer fra L.A.!» lød det entusiastisk med en gang jeg svarte.

Fredrikstads store sønn, altså. Stjerneregissøren som er på fornavn med noen av de største kjendisene i Hollywood. Han som mer enn noen annen har satt Fredrikstad på filmkartet.

Ja, jeg innrømmer at jeg ble litt «starstrucked», som det heter der Harald Zwart bor mesteparten av året.

«Det var en kjempegod leder du skrev her om dagen. Du har virkelig skjønt det!», fortsatte han, like entusiastisk. Det er banalt, men skryten virket. Jeg ble vennlig innstilt. Harald kan kunsten å være en kjernekar. Han fikk meg til å føle meg viktig. Vi var på samme lag.

Så kom han til saken. Han ringte ikke for å skryte. Agendaen var, ikke overraskende, den utrettelige kampen Zwart fører mot utbyggingen i Husebukta på Hankø. Trolig den mest omtalte byggesaken i Fredrikstads historie. Ganske uforståelig for folk flest, dessverre, da det nå handler om avansert jus og en haug med motstridende vedtak og vurderinger.

Jeg tenkte aldri tanken på at det han og jeg snakket om denne fredagen, og en rekke andre ganger i tiden som har gått siden, kan ligge lagret som lydfiler på en harddisk i Los Angeles. Nå tenker jeg på det.

Nylig rådet nemlig Harald Zwart kontrollutvalgsleder Lars Peter Kuran til å ta opp alle eventuelle samtaler med Husebukta-talsperson Rasmus Os. Rådet kom i etterkant av den famøse saksbehandlingen og det påfølgende «Zwart-vennlige» vedtaket i Kontrollutvalget sist fredag. Begrunnelsen var at advokat Os skulle ha vært truende overfor politikere i tidligere samtaler.

Kuran var uklok nok til å følge rådet, og enda verre: til å møte Harald Zwart i Fredrikstad sentrum samme kveld, og la ham få høre opptaket av samtalen med Os.

Det kontrollutvalgslederen ikke visste var at filmregissøren i hemmelighet gjorde opptak av Kurans avspilling av samtalen.

Og så løp Zwart til varaordføreren med lydfilen. Hun tok sammen med ordføreren umiddelbar affære da de skjønte hva Kuran trolig hadde gjort seg skyldig i.

Nå kan uklokheten og «samarbeidet» med Harald Zwart koste Kuran både vervet i Kontrollutvalget og lage dype sår i hans fremtidige politiske karriere.

Kuran legger seg ganske flat, men føler seg også dolket i ryggen. I en tekstmelding til Rasmus Os mandag kveld skriver han om Zwart: «Jeg har nå forstått hva dere har vært opp imot og hvordan motparten opererer.»

Datatilsynet sier at skjulte opptak kan føre til at den som blir tatt opp føler seg krenket. Det er også velkjent at måten man ordlegger seg på, kan bli påvirket av hvorvidt man vet om det gjøres opptak eller ei.

Dette vil neppe ha særlig innvirkning på Harald Zwarts krig mot Husebukta-utbyggingen. Men for oss som kan risikere å bli oppringt av Hollywood-kjendisen med skryt og påfølgende agenda i fremtiden, bør Zwarts metoder være en rød klut.

Artikkeltags