Gå til sidens hovedinnhold

Har planen klar for å løse Sleipner-floka: – Hvis politikerne godtar denne løsningen, er alt klart

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommunens næringssjef Helge Hasvold sier at det nå nærmer seg en løsning for Sleipner Motor. Om kort tid vil planutvalget ta stilling til et forslag om å droppe å sette opp trelastlageret på nytt. Han håper fylkesrådet i Viken vil akseptere dette.

For abonnenter

Sleipner Motor venter fortsatt på å få grønt lys for å kunne sette i gang byggingen av den nye fabrikken på Gressvik.

Over et år etter at reguleringsplanen ble godkjent, gjenstår det en større hindring: Å finne et nytt sted å sette opp det tidligere trelastlageret.

Kulturvernmyndighetene ville bevare bygget, men aksepterte at det kunne flyttes.

Finner ingen aktuell tomt

Hasvold mener det er bortimot umulig å gjenoppbygge den 100 meter lange trebygningen på Bruket på Gressvik. Ikke finnes det ledig tomt, og det er byggeforbud i strandsonen.

– Vi har per i dag ingen aktuelle tomter. Isegran har vært nevnt, men her er det ikke plass. Noen har pekt på tidligere Kiærs Bruk, som heller ikke er aktuelt. Vi har ikke noe ledig areal for å plassere bygget. Det er jo også byggeforbud i strandsonen, sier Hasvold til Fredriksstad Blad.

Aktuelt for et museum

Han håper Viken-politikerne vil godta en 3D-løsning (å lage en tredimensjonal datamodell som viser hvordan bygget ser ut). Trelastlageret kan skannes og presenteres i 3D.

Sleipner Motor ønsker å lage et lite museum i nybygget, hvor besøkende kan se 3D-modellen. 3D-modellen kan også vises frem på Fredrikstad museum i Gamlebyen eller på Internett.

Les også

Når et treskur står i veien for 112 industriarbeidsplasser, vet du at du har kommet til Fredrikstad

– Det er heller ikke lett å finne et egnet sted for å oppbevare materialene inntil bygget kunne settes opp på nytt. Den klart beste løsningen nå vil være å lage en 3D-modell. Det er allerede sendt nabovarsel, og om kort tid vil planutvalget få saken på bordet, sier Hasvold til Fredriksstad Blad.

– Hvor raskt kan et klarsignal for Sleipner være på plass?

– Saken vil komme opp i planutvalget så raskt som mulig. Tillatelsen for å rive bygget er allerede gitt. Hvis politikerne godtar en 3D-løsning i stedet for å bygge opp lageret på nytt, er alt på plass.

– Kan Viken fylkeskommune stoppe utbyggingen og kreve gjenoppbygging?

– Viken har klagerett. Vi håper fylkesrådet vil akseptere den nye løsningen, sier Hasvold.

Bystyret ville gjenreise bygget

I oktober 2019 godkjente et enstemmig bystyre reguleringsplanen for Bruket, som ga Sleipner Motor lov til å bygge fabrikken på Gressvik. Politikerne jublet og gratulerte hverandre med dagen. Men det var et stort men.

Politikerne ba rådmannen om å starte arbeidet med å kunne gjenreise trelastlageret på en egnet tomt.

Den rundt 100 meter lange trebygningen skulle demonteres og settes opp på et nytt sted ved elva.

Næringssjef Helge Hasvold har tidligere regnet med at prisen vil ligge på rundt 50 millioner kroner.

– Hvordan skulle dette i så fall finansieres?

– Det blir et regnestykke. Fredrikstad kommune måtte stå for en større utgift. Det finnes støtteordninger for å ta vare på kulturminner, hvor vi kunne søke. Vi har konsentrert oss om å finne et egnet sted for trelastlageret. Først må vi få avklart om den nye løsningen kan godtas, sier Hasvold.

Hvis planutvalget sier ja til en 3D-modell, og fylkesrådet ikke har innvendinger, kan Sleipner Motor kunne få klarsignal tidlig i 2021.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.