Gå til sidens hovedinnhold

Har ikke ungdommene noe mer vettugt å finne på?

Er aggresjonen uttrykk for misnøye, ulevd liv, innestengte følelser, manglende oppmerksom fra foreldrene?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jon Jacobsen i FB hadde en skremmende reportasje om omfattende arrangerte slåsskamper i Fredrikstad-distriktet, men det er ikke eneste sted i landet. Hva er det som trigger disse ungdommene som har behov for å slåss og skade hverandre?

Er aggresjonen uttrykk for misnøye, ulevd liv, innestengte følelser, manglende oppmerksom fra foreldrene? Har ikke ungdommene noe mer vettugt å finne på? Men jeg vil jo tro at alle disse dataspillene og voldsfilmene påvirker oss da hovedessensen i de fleste tilfeller er å drepe.

Parallelt med dette var det ganske nære en stor katastrofe etter en ukontrollert fest i en lukket bunkers med ca. 200 deltagere. Et aggregat var i bruk for å gi strøm til et musikk-anlegg, hvilket utviklet kullos og mange ble kullosforgiftet og flere ligger alvorlig forgiftet på sykehus og noen med tegn til hjerneskade.

Omtrent samtidig ble det arrangert et religiøst møte med muslimer i et lite lokale i Skjeberg, hvor 170 personer fra Sarpsborg og Fredrikstad deltok. 188 personer er koronasmittet i etterkant. Hva tenker man på?

Status nå er at 1100 personer er satt i karantene. Og i de tre konkrete tilfellene overholdt man altså ikke avstand og heller ikke begrensning i antallet.

Det er jo understreket gjentatte ganger fra helsemyndighetene om å overholde avstand og begrense antall personer i sosiale sammenheng, men vi klarer altså ikke å være disiplinerte eller tålmodige nok. Erich Fromm sier at konsentrasjon og tålmodighet er faktisk enda sjeldnere enn selvdisiplin i vårt samfunn. Det er et uttrykk som heter at tålmodighet er smertefullt inntil du mestrer selvkontroll!

Tar vi ikke pandemien alvorlig nok eller er vi ikke rammet hardt nok? Aner vi ikke konsekvensene om vi ikke viser mer hensyn? Vi er for mye fokusert på sosiale aktiviteter og festing, men det er klart at når folket ikke får tilfredsstilt sin avhengighet til underholdningsbehov og vår frihet begrenses blir vi rastløse og spesielt typisk i så måte er mennesker som ikke kan være alene, som ikke kan klare seg uten andre. Og i dag er nok avhengigheten til uteliv mye større enn før og vi kjeder oss om ikke behovene blir dekket.

Vi risikerer, om vi ikke overholder smittevernsreglene, at vi får ytterligere begrensninger i kulturlivet, idretten og andre fritidsaktiviteter.

Kommentarer til denne saken